Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku juhataja dr Lee Tammemäe Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti Vabariigi 100. juubel
5. veebruar 2018, 15:41

Naistearst Lee Tammemäe: tunnen, nagu oleksin võitnud kuldmedali (4)

Eesti Punase Risti II klassi teenetemärgiga pärjatud Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku juhataja dr Lee Tammemäe kirjeldab, et tunneb end kui kuldmedali võitnud sportlane. Ta peab ennast õnnelikuks inimeseks, sest teeb südamelähedast tööd.

Lee Tammemäe nentis veel esmaspäeva lõunalgi, et on teenetemärgi saamisest täiesti sõnatu. Et ta selle saab, teavitas talle ülemus: „Helistas ja soovis õnne. Ma ei saanud alguses aru, et millest jutt on, et kas see on mingi nali või mingi parool, et hoopis millestki muust tuleb juttu, aga see on väga ootamatu!“ ütleb Tammemäe.

Ta kirjeldab, et tunnustus on seda ootamatum, et erinevalt spordist, meditsiinis medaleid ei jagata. „Aga meel on sama hea nagu sportlasel, kes on võitnud olümpiamängudel kuldmedali mõnel kollektiivsel alal, näiteks jalgpallis,“ kirjeldab ta ja lisab, et sünnitusabi ja günekoloogia ei ole ühe arsti soolo vaid suure ja hea meeskonna ühistöö. „Minu ümber on võimekad kolleegid ja see tunnustus on kõigile neile, kellega igapäevaselt koos aitame meie emasid ja naisi.“

Ida-Tallinna keskhaiglas juba 34 aastat töötanud Tammemäe sõnul on ta alati mõelnud, et ta on õnnelik inimene, sest teeb tööd, mis talle väga meeldib. „Olen alati tahtnud oma patsiente aina rohkem ja paremini aidata, kuni ühel hetkel juhtus nii, et minust sai ka selle töö korraldaja. Naiste tervis, hea sünnitusabi ja terve vastsündinu on olnud minu töö sisuks ja eesmärgiks pikka aega,“ ütleb naistearst.

Ta lisab, et leiab tänini, et arstitöö on üks õnnelikematest ametitest: „Sest see ei ole iialgi rutiinne – see on alati uus. Iga patsient on uus, iga haige on uus. Ja läbi elu peab õppima – see ei ole sugugi mingisugune kohustus, vaid vastupidi, see on võimalus.“ Tammemäe lisab, et on tänulik oma õpetajatele, kes seletasid, kuidas raamatutarkust tegelikku ellu siirdada ja õpetasid, kuidas saada hakkama oma töö emotsionaalse poolega.

Tammemäe tänab neid inimesi, kes teda sellise tunnustamise saamiseks esitanud. Ühtlasi soovib ta oma patsientidele kiiret paranemist ja kolleegidele sära silmadesse. „Sugulastele mõistlikku suhtumist öövalvetesse ja erakorralistesse väljakutsetesse.“