LIGI 200KILOSENA: Kümneaastaselt kaalus Arya 192 kilo. Tema söögiisu oli täitmatu. Eelmise aasta aprillis tehti talle maovähenduslõikus, et ta end surnuks ei sööks.  Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
2. veebruar 2018, 00:03

Maailma paksim poiss võttis tänu lõikusele 76 kilo alla (9)

Sammuke vankuvatel jalgadel, ja pekimäega sarnanev poiss räntsatas pikali. Kümneaastane Arya Permana oli end nii paksuks puginud, et ei suutnud end enam voodistki välja ajada. Kui kehakaal oli tõusnud 192 kilole, tehti maailma tüsedaimale lapsele maovähenduslõikus, et ta end surnuks ei õgiks. Nüüd, 12aastasena, mängib ta juba sulgpalli!

Indoneeslaste Ade ja Rokayah Soemantri noorem poeg Arya kaalus sündides 3,2 kilo. Paar esimest eluaastat oli ta täiesti harilik poiss. Kui kaheaastase Arya kehakaal hakkas kiiresti tõusma, rõõmustasid ema-isa algul tema pontsakuse üle. Ent poja söögiisu väljus kontrolli alt. Tema hiiglaslikku vatsa kadus viis-kuus korda päevas vägev toidukoorem – näiteks kaks pakki kiirnuudleid ja kaks muna, üle poole kilo kanaliha ning peale veel hunnik riisi. Arya vohmis ka loomaliha ja kala, köögiviljasuppi, sojakotlette ja jäätist, peale kulistas aga kokakoolat. 

Talle ei läinud enam riided selga ja ta pidi kandma sarongi. Isa kurtis ajakirjandusele, et ta on vaene talunik ja peab poja hundiisu rahuldamiseks raha laenama. „Aga ma ei saa ju teda näljas hoida,“ ohkas isa 2016. aasta intervjuus.

Selleks ajaks oli Arya juba hiiglaslik pekimägi. Ta ei jaksanud koolis käia, vaid vedeles voodis või vannis. Liigsete kilodega kaasnesid hingamisraskused – Aryal mattis alatasa hinge. Tema laup oli siniseplekiline, sest ta magas, toetades laupa vastu seina. 

Vanemad püüdsid poja hundiisu ohjeldada ja panid ta pruuni riisi dieedile. Neil polnud arsti juurde minekuks raha. Ent kui uudis 192kilosest Indoneesia poisist ajakirjanduses levis, pöördusid tohtrid pere poole pakkumisega Aryale maovähenduslõikus teha, et ta end surnuks ei õgiks. Operatsioonile kulus mullu aprillis viis tundi, kuid tulemused olid newshub.co.nz teatel vapustavad – vähem kui poolteise kuuga kadus 30 kilo ringis. 

Nüüd, kui Arya on 12aastane, kaalub ta Daily Mirrori andmeil 116 kilo. Poiss, kes ei suutnud ei istuda ega kõndida, käib jälle koolis ning mängib vabal ajal sõpradega jalg- ja sulgpalli. Ta suudab isegi kaks kilomeetrit järjest joosta. 

76 KILO KERGEMANA: Arya on võtnud tänu maovähenduslõikusele ja dieedile alla 76 kilo. Poiss, kes saatis päevi õhtusse voodis või vannis vedeldes, saab jälle koolis käia ning armastab sõpradega sulgpalli mängida.  Foto: Caters News / Scanpix

„Oleme õnnelikud, et Arya nii tervislikult elab,“ ütles ema Rokayah. „Ta on väga aktiivne ja hea tervise juures. Arya magab hästi ja tal pole hingamisprobleeme.“ Isa sõnul saab poeg pärast lõikust korraga süüa vaid neli supilusikatäit riisi. Joogiks võtab ta lahjat piima. „Kui Arya sööb rohkem, hakkab ta oksele.“

Emal tilkus süda verd, kui ta omal ajal poega söömata hoidis. „Aga ma olin abitu. Meil polnud raha arsti juurde minna ja kõik säästud olid poisi söötmisega otsa saanud.“ Nüüd on ta kirjeldamatult rõõmus, et Arya käib koolis ja saab mängida. „Enne kooli poolelijätmist oli ta hea õpilane ja alati esimeste seas.“ Ema-isa sõnul on võimalik, et tänavu tehakse pojale teinegi lõikus – kui Arya ei võta piisavalt palju alla. Raviarsti sõnul on sihtkehakaal 60 kilo. „Loodame, et liigne kaal kaob üsna pea ja Arya saab elada normaalset elu, nagu kõik teised lapsed,“ lausus ema.