Kalju Kivi "Igitee" võttelFoto: Tiina Kõrtsini
Film
1. veebruar 2018, 16:09

Kolm eestlast kandideerib Soome Oscaritele (1)

Soome filmikunstiauhindadele Jussi pälvis nominatsiooni kolm eestlast –Kalju Kivi, Tambet Tasuja, Eugen Tamberg. Kõik aitasid suurele ekraanile tuua Eesti-Soome-Rootsi koostööfilmi „Igitee“.

Eestlaste nominatsioonid:

Tambet Tasuja – parim montaaž

Kalju Kivi – parim kunstnikutöö

Eugen Tamberg – parimad kostüümid

Ühtekokku teenis „Igitee“ 13 nominatsiooni, mida on rohkem kui ükski teine film tänavu. Teised nominatsioonid on kategooriates: parim film, parim režissöör, parim meespeaosa, parim naiskõrvalosa, parim meeskõrvalosa, parim stsenaarium, parim operaatoritöö, parim muusika, parim helirežii, parim grimmitöö.

 

Aegade suurim Eesti, Soome ja Rootsi ühine filmiprojekt „Igitee“ räägib traagilise loo ajaloohämarusse vajunud idealistlikest Soome ameeriklastest nõukogude režiimi all. Pildikeelelt idüllilise ja emotsionaalselt halastamatu suurteose tegelasi kehastavad tippnäitlejad Soomest, Eestist ja Taanist.

Film põhineb soome kirjaniku Antti Tuuri samanimelisel menuromaanil, mille aluseks on soomlaste tõestisündinud lood. Soomes pettunud inimesed läksid paremat elu otsima Ameerika Ühendriikidesse, mis seda ei suutnud pakkuda, ja hiljem Nõukogude Liitu. Neid vabadust, võrdsust ja vendlust ihanud inimesi ei tahtnud hiljem keegi meenutada.