AASTA PÄRAST KINODES: Andres Västrikku (Marko Matvere) ja Rita Leidpalu (Elisabet Reinsalu) näeb 2019. aasta jaanuaris kinodes. „Ohtliku Lennu“ filmiversiooni stsenarist on Mihkel Ulman, režissöör Ain Prosa ja operaator Kristjan-Jaak NuudiFoto: Ülo Josing/Eesti Rahvusringhääling
Film
1. veebruar 2018, 14:03

Aasta pärast on kinos film „Ohtlik lend“ Matvere ja Reinsaluga peaosades (46)

„Stsenarist Mihkel Ulman lubas arvestada, et me Bondiga ei suuda päris konkureerida. Nii et väga pilvedesse minna meil ei õnnestu, aga üritame teha ikkagi klassikalist filmi,“ lubab produtsent Raivo Suviste, et täpselt aasta pärast saab kinolinalt vaadata „Ohtlikku lendu“, mis on põnevusfilm nagu muiste.

Jah, neil päevil saab Mihkel Ulman valmis seriaali „Ohtlik lend“ baasil valminud mängufilmi stsenaariumi. Millist müsteeriumi dünaamiline duo Andres Västrik (Marko Matvere) ja Rita Leidpalu (Elisabet Reinsalu) uurima hakkab, ei tihka produtsent Raivo Suviste veel paljastada, aga nii palju ta lubab, et lugu ei alusta veeremist ootamatult leitud laibast, vaid „täitsa kummalisest kohast“.

Mida imet siis filmis näha saab? Teada ju on, et „Kättemaksukontorile“ stsenaariumi kirjutaval Ulmanil on nõrkus plahvatuste järele. Kas nüüd paneb allveelaeva või kosmosesüstiku õhkimine meeskonna raha- ja ajalimiidi proovile?

„Plahvatus iseenesest ei ole ju midagi erilist: ostad ühe autoromu, vuntsid selle ilusaks, paned pürotehnika sisse ja filmid kõik üles. Me oleme ka seriaalis suutnud mitu korda oma väikese eelarve tingimustes asju õhku lasta,“ rehkendab Suviste fiskaalküsimusi. Mööndes samas, et tööpäevi kulub „Ohtliku lennu“ filmimiseks siiski omajagu.

„Kui terve film koosneb ainult hiilimistest, luuramistest ja jälitamistest, mis on kõik paari-sekundi-kaadrid, siis nende tegemine võtab palju rohkem aega kui niisama tubase vestluse salvestamine,“ räägib Suviste ja toob näiteks, et seriaali „Õnne 13“ baasil filmi tegemine oleks mõnevõrra lihtsam. Kui just ei hakataks stsenaariumisse meeletuid tagaajamisi kirjutama.

Suviste lükkab kindlalt ümber spekulatsiooni, et sai seriaali põhjal filmi tegemiseks inspiratsiooni kolleegilt ja konkurendilt Toomas Kirsilt, kelle linateos praegu prouasid kinno murrab. Idee oli valmis juba kümme aastat tagasi, ja Suviste ei välista võimalust, et kinofilmiks võivad saada ka „Kättemaksukontori“ ja „Õnne 13“ äkilisemad pöörded.