Yana ToomFoto: Stanislav Moshkov
Tele
31. jaanuar 2018, 11:55

Yana Toom: putinism on sõimusõna (6)

Milliseks kujuneb Venemaa, kui Vladimir Putin saab neljandat korda presidendiks? Kui tugevalt on president Putin kindlustanud oma võimu? Kui võimsaks on Putin kujundanud Venemaa rahvusvahelisel tasandil? Just nendele küsimustele otsivad vastuseid Yana Toom, Marko Mihkelson, Anti Poolamets ja Kalev Stoicescu täna õhtul Tallinna TV eetris olevas saates „Ajurünnak“.

 

Tihti kasututakse Putini Venemaast rääkides sõna putinism. Euroopa Parlamendi liige Yana Toom leiab, et “putinism” on sõimusõna. “Fakt, et me võtame seda Euroopas nii laialt käibele, tähendab, et oleme Külmas sõjas,” sõnas Toom ning lisas, et Eestil oleks naabriga vaja paremaid suhteid.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson leiab, et paremad suhted idanaabriga oleks hea, aga me peame lähtuma reaalsusest ja väärtushinnanguid paremate suhete nimel ohverdada ei tohi. “Täna ma ei kujuta ette, et Vladimir Putin lahkuks ka 2024. aastal,” nentis Mihkelson ettevaatavalt.

 

Jurist ja ajaloolane Anti Poolamets arvab, et Putini riigijuhtimist mõjutab ka tema minevik. Nimelt teenis Putin NSV Liidu KGB-s. “See on mõtlemisviis. See on meetod. Inimene on oma meetodis kinni ja ta on näinud, et see meetod töötab,” nentis Poolamets.

 

Venemaa märtsi presidendivalimiste kohta kommenteeris Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu, et märgilise tähendusega on Aleksei Navalnõi kandidaadiks registreerimata jätmine. “Minu arust näitab see nõrkust ja närvilisust,” sõnas Stoicescu.

 

Saade “Ajurünnak” on Tallinna Televisiooni eetris täna kell 22:10. Saadet juhib Toomas Kask.