Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
29. jaanuar 2018, 00:01

Kuidas Sakala mehed Viljandi võitsid ja kaotasid (3)

Viljandi linnuses kõlisesid pühapäevase missa ajal mõõgad. Kirikust välja tulevadd sakslased kas tapeti või võeti vangi, et vahetada nad Riiga viidud Sakala ülikute poegade vastu.

Oli 29. jaanuar 1223. Linnust valitseti juba mõnda aega pärast eestlaste lüüasaamist madisepäeva lahingus koos sakslastega. Nüüd kutsusid Sakala mehed Vene sõjasalga appi, et mässutuli süttiks seal ja kaugemalgi.

Sakslased aeti minema ja hakati kibekiiresti linnust tugevdama. Tõepoolest, tol talvel polnud kuigi palju aega antud. Juba märtsis olid sakslased tagasi. Nad ei suutnud linnust vallutada, küll aga  hakkasid ümbruskonda rüüstama. Eestlased vastasid venelaste abiga, kuid said tagasiteel Ümera lahingus ordu ja piiskopi väelt lüüa.

Nüüd leidsid sakslased, et Viljandi tuleb tõsisemalt ette võtta. Augustis tulid lahinguis karastunud Dünamünde abti Lippe Bernhardi juhtimisel linna alla 8000 meest. Linnus pandi põlema ja sinna pilluti kiviheitemasinatega kive. Eestlased pidasid kaks nädalat vastu ja soovis siis rahu sõlmida. Neil lubati lahkuda, kuid venelased poodi üles.

Varem appi kutsutud suur venelaste vägi oli aga juba teel. Kuuldes, et eestlased alistusid ja venelased poodi üles, rüüstati Sakalat armutult.