Foto: Kaupo Kikkas
Inimesed
26. jaanuar 2018, 11:22

GALERII | Paavo Järvi festivaliorkester lõpetas Eesti 100. sünnipäevale pühendatud turnee Luksemburgis

Eesti juubelipidustuste välisprogrammi üks lipulaev, dirigent Paavo Järvi juhitud Eesti Festivaliorkester (EFO) lõpetas välja müüdud Luksemburgi kontserdiga jaanuarikuise turnee Euroopa suurimatesse kontserdimajadesse. 

Kolmapäeval esitas Eesti Festivaliorkester Luxembourg'i filharmoonia kontserdisaalis ligi 1500 kuulajale Pärdi, Brahmsi ja Šostakovitši loomingut. Orkestri solist oli tippviiuldaja Viktoria Mullova.

“Euroopa suurimate kontserdimajade publik võttis Eesti Festivaliorkestri EV100 turnee ja Erkki-Sven Tüüri uue sümfoonia vastu täissaalide ja aplausiga,” lausus Eesti Festivaliorkestri juht ja dirigent Paavo Järvi ning lisas, et orkester on saanud juba uusi kutseid esinemisteks, millest hetkel on veel vara täpsemalt rääkida.

Eesti Vabariik 100 rahvusvahelise programmi juhi Jorma Sarve sõnul oli välissündmusi kavandades üks sihtidest anda hoogu mõtetele, mille väärtus avardub ka edaspidi.

“Teeb väga rõõmsaks, et eelmise aasta augustis ja nüüd jaanuaris välisprogrammi raames toimunud turneed on andnud hoogu uutele kutsetele ja orkester on oma suurepäraste esitustega maailma mainekaimate lavade vaateväljas. Suur tänu maestro Paavo Järvile, kõikidele muusikutele ning taustajõududele, et saime olla osa sellest erilisest teekonnast,” lisas Sarv. 

EV100 välisprogrammi raames andis Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi juhatamisel jaanuari lõpus kontserdid kokku kuues Euroopa kontserdisaalis, Brüsselis, Zürichis, Kölnis, Berliinis, Viinis ja Luksemburgis.

Turnee algas 16. jaanuaril, kui Eesti Festivaliorkester oli esmakordselt pealinna publiku ees ja Estonia kontserdisaalis tuli esiettekandele Eesti 100. sünnipäevale pühendatud Erkki-Sven Tüüri 9. sümfoonia “Mythos”. Tallinna kontserdi salvestas Klassikaraadio Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) jaoks ja seda levitatakse raadiojaamades üle Euroopa.

Eesti Festivaliorkestri turnee jätkus 18. jaanuaril kontserdiga Brüsselis kaunite kunstide keskuses BOZAR, kus toimus publiku sooja vastuvõtu saatel Tüüri uudisteose rahvusvaheline esiettekanne. EFO Euroopa turnee kavas on aukohal ka Arvo Pärdi looming.

Suvel on orkestrit taas võimalik näha esinemas Pärnu muusikafestivalil. Ees on ootamas Aasia turnee, mis on kavandatud aastasse 2019.