Greta GerwigFoto: Nicholas Hunt
Film
24. jaanuar 2018, 15:00

Greta Gerwig läks parima režissööri Oscari nominatsiooniga ajalukku (1)

Seni peamiselt näitlejana tuntud Greta Gerwig pälvis oma režissööridebüüdiga "Lady Bird" parima lavastaja Oscari nominatsiooni. Sellega püstitas ta omamoodi rekordi.

Kuldgloobuste jagamisel jäeti Gerwig parima režissööri kategooriast välja, kuigi vaimukalt ja liigutavalt noore tüdruku küpsemisest rääkiv film võitis viimaks parima komöödia auhinna.

Oscarite nominatsioonide väljakuulutamiseks oli see ebaõiglus parandatud. Gerwig on nüüd esimene naine, kelle debüütfilm parima filmi Oscari nominendiks esitati. Ühtlasi kandideerib linateos parima filmi ja parima originaalstsenaariumi auhinnale. Peaosatäitja Saoirse Ronan ja tema ema kehastanud Laurie Metcalfe teenisid nominatsiooni vastavalt parima naispeaosatäitja ja parima naiskõrvalosatäitja alajaotuses. 

Viimati esitati naisrežissöör parima režissööri Oscari nominendiks 2010. aastal. Toona võitiski Kathryn Bigelow filmiga "The Hurt Locker" selle auhinna. Ameerika Filmiakadeemia auhindade 90aastase ajaloo jooksul on Gerwig alles viies naisrežissöör, kes auhinnale kandideerib.