Jüri PihelFoto: MATI HIIS
Film
22. jaanuar 2018, 13:11

Teleekspert Jüri Pihel filmist „Pilvede all“: see on lummav Eesti lugu, nagu midagi ei juhtugi, aga ikka vaatad (26)

Televisiooniekspert Jüri Pihel käis täna "Vikerhommikus" rääkimas ülipopulaarsest filmist "Pilvede all. Neljas õde". Pihel ütles, et ta läks filmi vaatama ootusteta ning talle see isegi täitsa meeldis!

"Jaa, ma pean ütlema, et isegi vist meeldis mulle see film. Ma läksin sinna üsna segaste ootustega, või isegi ootusteta. Selle taustal oli mul väga palju mõtlemisainet, ma mõtlesin terve selle filmi jooksul, et mis see siis on. Ma arvan, et ta on üks nendest ägedatest asjadest, mille kohta öeldakse, et maailma ei pea mingi žanri- ja vormipiiridesse mahtuma, mõned asjad lihtsalt on sellised, nagu nad on, ning neid tuleb sellisena aktsepteerida," ütles Pihel, lisades, et omasuguse nähtusena teeb film vägevat tööd.

"Vikerhommiku" saatejuht Taavi Libe tunnistas, et käis isegi seda filmi nädalavahetusel vaatamas ning tema arvates oli see igavavõitu. Piheli sõnul ei ole ta "Pilvede all" sarja püsivaataja olnud ning ka tal oli algselt keeruline aru saada, mida seal ikkagi nii väga vaadata on.

"See on mingi eriline keel ja fluidum. Üks teine ajakirjanik kirjutas eelmisel nädalal, et see on nagu lummav Eesti lugu, lummav selles suhtes, et sa nagu ei saagi aru, miks sa seda vaatad, nagu midagi ei juhtugi, vihm tilgub mööda akent alla, aga ikka vaatad," arvas teleekspert.

"Sündmusi on ehk tõesti minusuguse või sinusuguse jaoks vähe seal, aga kui mina saalis käisin, siis rahvas õhkas ja plaksutas ja naeris ja tundub, et oma aeglase kulgemise puhul seal jälle sisemisi käänakuid võib-olla sarja sihtrühma jaoks piisavalt." lisas ta.

Telesarjas ei peagi kogu aeg midagi juhtuma

Piheli arvates on televisioon lihtne asi, millele ei ole vaja omistada edasiviivaid ja maailmamuutmaid omadusi, kuna rahvahulki paeluvad asjad on sageli väga lihtsad. "Nii lihtsad, et mõni arvab ehk isegi, et need on primitiivselt lihtsad, ning selles on kindlasti ka oma saladus."

Piheli arvates annab telesarjale selle aegluse ja pikalduse jutustuse andeks see, et seda vaadatakse nagunii teiste asjade kõrvalt, jagades oma tähelepanu mitme asja vahel.

"Ega inimene võib-olla ei ootagi, et seal peaks koguaeg midagi juhtuma, lihtsalt tore on nende inimestega kokku saada, keda sa oled õhtust-õhtusse näinud ja kelle elu sa oled saanud aastaid kaasa elada," arvas Pihel.

Mehe arvates piisab täiesti ka sellest, kui selles sarjas midagigi juhtub, siis jääb see vaatajale meelde. "Polegi rohkem vaja, see on üsna žanrispetsiifiline küsimus ning seda aeglust inimene ootabki," ütles ta. 

Kokkuvõtteks ütles Pihel, et "Pilvede all" film on kassa mõttes kindlasti väga edukas ning ka sarja fännid ei pea seda filmi vaatama minnes pettuma. "Ma küll ei tea, kas "Pilvede all. Neljas õde" on žanripuhas film, see on iseasi, aga see on võimalus sarja tegelasi näha teises kontekstis," sõnas ta.

Mehe arvates leidub Eestis tegelikkuses mitmeidki teisi telesarju, millest saaks mängufilmi teha. Näiteks saaks hiilgava mängufilmi Piheli arvates "Kättemaksukontorist".