Foto: AMC
Tele
20. jaanuar 2018, 10:00

Hittsari „Breaking Bad“ tähistab täna kümnendat sünnipäeva! (1)

Igavesti fännide südametesse ja teleajalukku kirjutatud teleseriaal „Halvale teele“ („Breaking Bad“) jõudis telekanali AMC eetrisse täpselt 10 aastat tagasi, 20. jaanuaril 2008. Viie hooaja jooksul pakkus see sari mitmetasandilist ja rikkaliku draamat, mis tõestas, et telesarjad suudavad pakkuda enamat, kui väljatöötatud klišeesid.

Sarja peategelane, Walter White, pealtnäha tavaline keskklassi pereisa, alustas rännakut „halvale teele“, muutudes keskkooli keemiaõpetajast narkootikume valmistavaks gängsteriks. Sarja looja Vince Gilligan on mitmel korral öelnud, et tema tahtis antud karakteri puhul teha muutuse pehmost „Arminäoks“.

Bryan Cranstoni kehastatud Walter White Foto: Reuters/Scanpix

White’i mänginud Bryan Cranstoni transformatsioon ja vähihaige keskkooliõpetaja kunstiline portreteerimine, kes tegi oma elus 180 kraadise pöörde, olles joobes narkootikumiäri õitsemisest, on üks modernse meelelahutuse tipphetki.

„Ma teadsin, et Vince Gilligan üritas teha midagi, mida keegi polnud televisioonis varem teinud – muuta karakterit täielikult algusest lõpuni. Televisioon on alati au sees hoidnud staatikat, karaktereid, kellele võid loota ja keda tunned väga hästi, kes on suuresti lohutavad. Ta üritas seda kõike muuta,“ kommenteeris Cranston.

Cranston: ma ei igatse Walter White’i mängimist

2013. aasta aprillis saadi purki seriaali viimane osa. Gilligan soovis, et viimane päev Albuquerque’s oleks eriline, seega otsustas ta lõpetada tagasivaatava stseeniga, kus Walter ja tema õpilane Jesse Pinkman (Aaron Paul) autokaravanis keset kõrbe metamfetamiini küpsetavad.

Cranstonil oli seljas Walteri tavapärane „narkootikumide valmistamise outfit“, ehk valged trussikud ja põll. Cranston mäletab, kui emotsionaalseks Paul tol võttel muutus ja ta tahtis ta tuju paremaks teha, seega, kui nad viimast stseeni olid üles võtmas, lasi ta oma trussikud alla ja näitas Paulile oma kannikaid.

„Me lõpetasime samamoodi, nagu alustasime: naljatledes ja kergelt,“ meenutab Cranston. „Ma üritasin teda terve sarja vältel naerma ajada. Ta oli viimasel päeval väga muserdunud, niiet oli tore näha, et tal see tuju paremaks tegi.“

Paul lisas omaltpoolt:

„Ma mõtlesin, et wow, ma hakkan seda sarja ja kõiki neid ilusaid inimesi igatsema. Ma igatsen tema tagumikku iga päev.“

Breaking Bad Season 5 - 2013 Walter White (Bryan Cranston) and Jesse Pinkman (Aaron Paul) Foto: Vidapress

Viimase episoodi eel kutsus Cranston Pauli õhtusöögile, et koos viimast käsikirja üle vaadata.

„See oli märkis ühe teekonna lõppu. Aga, irooniliselt, ma ei igatse selle karakteri mängimist. Ma olin kogu selle teekonnaga nii rahul ning kuigi see sari on kogu mu karjääri kõige rahuldustpakkuvam kogemus, ei igatse ma väga Walter White’i mängimist, sest minu arvates oli see lõpuks terviklik,“ rääkis Cranston.

Seriaali meenutavad ka tätoveeringud

Kusjuures tegid näitlejad sarja austamiseks ka koos ühised tätoveeringud. Paul lasi  enda biitsepsile tätoveerida sõnad „No half measures“ ning Cranston telesarja logo BrBa oma parema käe sõrmele.

„Ma vaatan seda pidevalt ning see paneb mind iga kord naeratama,“ sõnas Cranston.

Foto: The Frisky

Mees tänab seriaali suure populaarsuse eest Netflixi, kus vaatajad seda kasvõi tundide kaupa järjest vaadata said.

„Kui sa näitad vaatajatele kasvõi väikese osa „Breaking Badi“, siis nad satuvad sellest sõltuvusse ja vaatavad kogu sarja läbi,“ arvab Cranston.

Sarja loojal Vince Cilliganil on seriaaliga seoses vaid üks kahetsus:

„Ma vaatasin ühel õhtul vanu episoode ja üks asi hakkas mind tõesti häirima: Jesse (Aaron Pauli) hambad olid liiga perfektsed,“ ütles ta naerdes. „Aaron Paulil on täiesti perfektsed hambad ning me ei teinud neid kunagi rõvedamaks, ega löönud tal mõnd hammast välja. Ma ei tea, kuidas saab keegi nii palju kordi peksa saada ja suitsetada nii palju metat ja mitte omada katkiseid hambaid.“

Sünnipäeva puhul taasavatakse seriaali kuulsaim koht Los Pollos Hermanos

Foto: Vidapress

Seriaali kümnenda sünnipäeva puhul taasavatakse ka seriaali tuntuim söögikoht Los Pollos Hermanos. Mõned sarja superfännid transformeerivad täna New Mexicos ühe söögikoha seriaali pahalase Gus Fring’i kuulsaks kiirtoidukohaks. Toidukoht taaslavastatakse uskumatu täpsusega, seal saab näha nii seriaalis nähtud toidukoha särke, põllesid, mütse ja isegi toidukoha kanadest maskotte.