Urmas Paet Foto: Stanislav Moshkov
Maailm
17. jaanuar 2018, 18:05

Vene näitus Europarlamendi hoones: Paet hoiatab eurooplasi naiivsuse eest (6)

Euroopa Parlamendi liikmed arutasid 17. jaanuari täiskogu istungil Strasbourgis Venemaa propaganda mõju üle Euroopa Liidu riikides. Europarlamendi liige Urmas Paet ütles oma sõnavõtus, et valeuudiste ja propaganda hüppelise kasvu ajajärgul peab Euroopas enesekaitseks naiivsus vähenema.

„Kõige mõjuvam viis propagandale ja valeuudistele vastuseismiseks on olla ise adekvaatne,“ ütles Paet istungil. „Mida ma Euroopa naiivsusest rääkides silmas pean? Näiteks seda, et enamikes Euroopa hotellitubades näidatakse muude kanalite seas just kui iseenesestmõistetavalt ka propagandistlikku telekanalit Russia Today ning siinsamas Euroopa Parlamendi hoones avati paar kuud tagasi ühe saadiku eestvõttel suure pidulikkusega Vene riigi näitus nende nägemusest Süüria sündmustest.“

„Kas keegi kujutab ette praegusel ajal samalaadse ELi koostatud näituse avamist Vene riigiduuma hoones?“ küsis Paet. 

„Ka Euroopa ajakirjanikud peavad olema profid,“ jätkas ta. „Tuleb tagasi minna klassikalise ajakirjanduse põhireeglite juurde. Kõiki fakte tuleb kontrollida, tuleb olla allikakriitiline ning arvestama, et iga Venemaa meediaväljaanne pole usaldusväärne allikas.“

Ta lisas, et tuleb osata vahet teha propagandaväljaannetel ja tegelikul ajakirjandusel. „See ei olegi väga keeruline. Seega põhilise oma ühiskondade kaitsmiseks propagandarünnatuke eest saab teha Euroopa ise lähtudes tervest mõistusest ja ohutundest ning vähendades naiivsust,“ ütles ta.

Paeti sõnul tuleb arvestada, et paraku käib pingeliste riikidevaheliste suhetega kaasas ka valeuudiste voog, mille eesmärk on ELi nõrgestada ja seesmiselt tülli ajada.