Kalvi KõvaFoto: Alar Truu
Eesti uudised
17. jaanuar 2018, 13:42

Sotsid: minister Urmas Reinsalu tagasiastumine pole päevakorras (36)

Kolmapäeva keskpäeval kogunes riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioon. Koosolekul tuli arutlusele ka justiitsminister Urmas Reinsalu väljaütlemine, milles ta avaldas kahetsust, et on Tiit Ojasoo juhtumi puhul mõistnud hukka naistevastase vägivalla. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon esimees Kalvi Kõva kinnitas, et Urmas Reinsalu väljaütlemine oli täna arutusel ning ühiselt ollakse seisukohal, et ministri väljaütlemine oli lubamatu. 

"Loomulikult oli see sõnakasutus lubamatu ja ministri sõnum jäi selgusetuks," ütles Kõva Õhtulehele. "Lähiajal plaanime Urmas Reinsalu käest küsida, kas valitsuse poliitika kõik need tegevused, mis on suunatud naistevastase vägivalla vähendamise vastu, on ikkagi IRL-i ja minister Reinsalu poolt aksepteeritavad. Kõigepealt me soovime teada, kas minister on nendest loobunud." 

Siiski ütleb Kõva, et hetkel Urmas Reinsalu tagasiastumise küsimus päevakorras pole. "Tagasiastumine, seda me ei ole arutanud, mitte üks sentimeeter. Kõigepealt tahame ikka selgust saada." 

„Lõpetage kanakarja kambakas!“ kuulutas justiitsminister Urmas Reinsalu eile, kommenteerides 104 pöörduja allkirjaga avalikku kirja presidendile, milles leiti, et näitlejanna kallal vägivallatsenud NO99 teatrijuht Tiit Ojasoo ei tohiks olla vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtupeo lavastaja.  

Justiitsminister kirjutas arvamusloos Ojasoo vägivallatsemisjuhtumi kohta järgmist: „Kui ma avaldasin omal ajal tema lepitusmenetluse kohta arvamust, siis mõistsin naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda. Sest avalik meelepaha võttis nõiapõletamise kollektiivse transi mõõtmed.“ Neist lausetest loeti välja, et Reinsalu naistevastast vägivalda enam hukka ei mõista.