Deisi Helemäe loovutamas oma lapse kaisukaru.Foto: Aare Varik
Tele
16. jaanuar 2018, 15:24

Täna „Radaris“: lätlased jätavad soovimatud beebid haigla „postkasti“ (15)

Tänane "Radar" sõidab külla lõunanaabritele, et uurida, mis asi on seal kasutusele võetud omapärane beebiboks, kuhu äsja sünnitanud vanemad oma soovimatud vastsündinud saavad jätta.

Aastad tagasi olid lätlased hädas vastusündinute surmadega, mille olid põhjustanud vanemad, kes soovimatu lapsega midagi peale ei osanud hakata. Sama õudsa teoga on hakkama saanud ka mõned eestlased, kes soovimatu vastsündinu kas tekiga lämmatanud või metsa matnud.

"Oli selge, et midagi peab ette võtma," räägib tänases "Radaris" beebikasti projekti elluviija Laura Zvirbule.

Tänaseks on lätlased paigaldanud selle vastu võitlemiseks kaheksa aastaga kaheksasse lastehaiglasse beebikastid. Tegemist on loovutuskastiga, kuhu vanem oma soovimatu imiku jätab, siis ukse sulgeb ja igaveseks nelja tuule poole kõnnib. Kõlab karmilt, aga Läti ametnikud on veendunud, et sellega jätab ta imikule võimaluse leida endale armastav pere.

"Kui sünnitanud ema ei soovi mingil põhjusel jätta last endale, saab ta lapse beebiboksi tuua," kirjeldab Laura Zvirbule.

Kui palju lapsi on lätlased beebikastiga päästnud ja kes on väike viiekuune Julia, kes seeläbi endale uue võimaluse sai, ning mida arvavad asjast eesti ametnikud, vaata täna õhtul kell 20 algavas Kanal 2 saates "Radar".