MiljardidFoto: Herkki-Erich Merila
Saund
11. jaanuar 2018, 19:51

Miljardite solist Marten Kuningas viiest muusikaauhinade nominatsioonist: "Hea plaat oli ju ka."

„Hakkasime Miljarditega plaati tegema 2017. aasta alguses. Muidugi oli seal sünnitusvalusid ja erimeelsusi, aga tulime sellest läbi ja ma arvan, et igaüks meist õppis päris palju nii enda kui ka teiste kohta,“ sõnab Marten Kuningas, tänavu muusikaauhindade jagamisel viies kategoorias nomineeritud bändi Miljardid solist.

25. jaanuaril jagatakse järjekordselt Eesti muusikaauhinda ning tänavu on kõige enamate nominatsioonidega esindatud ansambel Miljardid – kandideeritakse aasta rokkalbumi, aasta debüütalbumi, aasta ansambli ja aasta albumi kategoorias ning lugu „Olendid“ on nomineeritud ka parima loo kategoorias. „Hea plaat oli ju ka,“ ütleb Marten. „Mul on hea meel. Olen varem ka ühe plaadiga saanud neli nominatsiooni, aga ei võitnud. Tundub, et sel aastal tuleb ka mingisugune tiitel ja on vaja kohale ka minna.“ Kuningas sõnab, et kõige rohkem ihkaks ta saada ehk aasta debüütalbumi auhinda. „Teist nii head debüütplaati sel aastal polnud.“

Plaati „Kunagi läänes“ hakkas bänd meisterdama 2017. aasta alguses. „“Olendid“ oli üks esimesi lugusid, mille me salvestasime koos plaadi nimiloo ning viimase looga „Tule koju“. Muidugi oli seal sünnitusvalusid ja erimeelsusi, aga me tulime sellest läbi ja arvan, et igaüks meist õppis päris palju nii enese kui ka üksteise kohta.“ Marten paljastab, et erimeelsused puudutasid jõujooni. „Seda, kes millal ja mida loomingulises mõttes otsustab. See on üksteise piiri kompamine ja usaldamine.“ Marten ütleb, et tema jaoks oli bändiga arvestama õppimine ja koostöö tegemine selles mõttes proovilepanek, et varasemalt soolokarjääri tehes oli ta harjunud tegema kõike ainult oma nägemuse järgi.

Marten on varemgi bändi teinud, ta alustas koosluse Leegitsev Sidrun eestvedajana. „Siis tundsin, et tunnetus läks palju isiklikumaks ja otsivamaks ning oli aeg teha sooloplaat. Nüüd tunnen, et ma ei taha ainult endast enam nii väga rääkida.“ Muidugi peab Marten praegugi endast rääkima, kuid ta tahab puudutada ka teiste maailma. „“Kunagi läänes“ plaadil on mitmed lood sellised, mis räägivad meie kogemusest ja teekonnast bändina,“ sõnab Kuningas. „“Pseudoprobleem“ on näiteks tulnud sellest, kui oleme rääkinud elu ilust ja valust, muljetanud, jaganud oma kogemusi ja leidnud mingi ühise asja.“ Mees usub, et neil on ka bändina veel palju avada ja avastada.

Parima loo kategoorias kandideeriv „Olendid“ sai Marteni ja kitarrist Raul Ojamaa koostööl alguse 2015. aasta suvel ühes Tallinna kesklinna korteris. „Siis tal veel sõnu polnud, kuid sama tuttav transilaadne tümakas oli kohe olemas,“ räägib Kuningas. „Me tahtsime teha midagi aafrikalikku. Lõpuks valmis sai see lugu kaks aastat hiljem, kui me neljakesi selle Miljardite bändilaagris ette võtsime.“ „Olendid“ räägib mingisugusest tasandist, mis võib-olla on olemas, aga võib-olla ei ole ka. „Et võiks olemas olla tasand, kus ei ole vastuolusid. Meie igapäevane elu koosneb väga palju vastuoludest, aga „Olendid“ räägib maailmast, kus on olendid, kes tantsivad lakkamatult ja ei ole ühtki konflikti.“ Marteni sõnul võivad need olendid olla keegi, keda me veel ei tea, kuid vabalt ka inimene ise.

Möödunud aasta kõrghetkeks peab Marten peale plaadi ilmutamise veel aasta lõpus Kultuurikatlas peetud kontserti. „Palju rahvast oli kohale tulnud ja inimesed laulsid kaasa. Tunne laval oli äärmiselt eufooriline, entusiastlik ja ääretult põnev.“ Uus aasta tuleb bändile samuti tegus – veebruaris minnakse looga „Pseudoprobleem“ võistlustulle „Eesti laulul“ ning aasta esimeses proovis tahab bänd minna ka Eesti tuurile. „Tahame käia läbi ka väiksematest kohtadest ja linnadest.“