Ilmar RaagFoto: Teet Malsroos
Tele
10. jaanuar 2018, 22:28

Ilmar Raag: sõna "propaganda" on muutunud sünonüümiks kõigele, mis ei meeldi (57)

Meediaekspert Ilmar Raag, kes kirjutas juba 2015. aastal avaldatud arvamusloos, et kõik on propaganda, arutles saates "Suud puhtaks", mis on propaganda.

"Suud puhtaks" seekordseks teemaks on "Kas avaliku raha eest võib osta reklaami ja saateid PBK-s?".

"Üldiselt mulle ei meeldi sõna "propaganda", sest seda kasutatakse väga laialivalguvalt. Praegu on propaganda muutunud sünonüümiks igasugusele kõnele, mis meile ei meeldi. Samal ajal on demokraatia olemuseks see, et me üritame veenda inimesi oma väidetes. See üksteisega väitlemine on igal pool väga selgelt aktsepteeritud," sõnas Raag.

Raag märkis, et demokraatlikud ühiskonnad tegelevad põhjalikult sellega, et oleks tagatud teise poole ära kuulamine.

"Kui vaatame PBK-d, peame ajaloos väikese ekskursiooni tegema. Putini võimule saades lülitati aastatel 1999-2002 tasa kõik föderaalse ulatusega telekanalid, kus olid uudised. Need võeti riikliku kontrolli alla ja praeguse seisuga ei ole Venemaal ühtegi telekanalit, mida ei kontrollitaks. Venemaa riiklike uudiste toimetajad saavad iga nädal Kremlist juhiseid ja seda, mis on peamine narratiiv," seletas Raag.

"Aga seal on teatud duaalsus - loomulikult on vaja raha teenida ja põhisuunis on meelelahutus, mille sisse pannakse ka uudiseid, mida ei saa kontrollimata jätta. See on Putini administratsiooni meediapoliitika alustala," ütles Raag.

Raag lisas, et Vene kanaleid ei peaks ära keelama, vaid me peame olema targemad oma valikute tegemisel.