Kultuuripreemia üleandmine välisministeeriumisFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
10. jaanuar 2018, 17:02

ÕL GALERII | Mati Talviku juhitud „Ajavaod“ pärjati välisministeeriumi kultuuripreemiaga (27)

„Võidelge endale kätte see võimalus tegeleda töö juures ainult nende asjadega, mis teile meeldivad,“ ütles saate „Ajavaod“ toimetaja Renita Timak, kes koos saatejuhi Mati Talviku ning režissöör Indrek Kanguriga pälvisid täna välisministeeriumi kultuuripreemia.

„2017. aasta septembris tähistasime Eesti diplomaatia saja-aastast juubelit ning alanud aastal tähistame välisministeeriumi 100. sünnipäeva, mille raames heidame muuhulgas pilgu tagasi ning teeme kummarduse eelkäijatele,“ ütles välisminister Sven Mikser. „Välisministeeriumi juubeliaastal oleme otsustanud kultuuripreemiatega tunnustada neid, kes ajaloomälu hoiavad ja ajaloos toimunut meile meenutavad,“ sõnas Mikser.

Äsja oma 50. telemajas töötamise juubeliaastat tähistanud Mati Talvik on teinud saatesarja „Ajavaod“ alates 2010. aastast. „Ajaloohuvi on minus olnud kogu aeg. Mul oli hea lastetuba, mu isa oli jurist. Ajalooraamatuid oli meie kodus palju,“ on Talvik Maalehele rääkinud, kust tema ajaloohuvi pärineb. Kuna saatesari keskendub just Eesti ajaloole, tegime Eesti Vabariigi 100. juubeliaasta puhul Mati Talvikule ka väikse selleteemalise viktoriini.

Kelleks muutis rahvajuttude kohaselt Kristus Kalevipoja, kuna too olevat naisi taga kiusanud – saarmaks, hülgeks või kopraks?

Mati: Saarmaks.

Õige vastus!

Kes oli see 19. sajandi Vene mereväeohvitser, helilooja ja õppejõud, kes on mõjutanud Eesti heliloomingut? Tema juures on õppinud näiteks Rudolf Tobias, Artur Kapp ja Mihkel Lüdig. Kas see oli Modest Mussorgski, Pjotr Tšaikovski või Nikolai Rimski-Korsakov?

Mati: Rimski-Korsakov.

Õige vastus!

Mitu kuningat saatsid eestlased Jüriöö ülestõusu ajal Paidesse oma saadikutena – 6, 3 või 4?

Mati: 3.

Vale vastus! Tegelikult oli neid 4.

11. mail 1924 läks eetrisse Eesti esimene raadiosaade. Mis linnast?

Mati: (enne vastusevariantide ettelugemist) Haapsalust.

Õige vastus!

30. detsembril 1972 läks Eesti Televisiooni eetrisse esimene Tallinnas toodetud värvisaade. Kas see oli „Noor pensionär“, „Värv mustvalgel“ või „Aktuaalne Kaamera“?

Mati: „Värv mustvalgel“.

Õige vastus!