Prantsuse kaardiväelased Pariisis rahvuspühal 14. juulil toimuval sõjaväeparaadil. Ühe nendest hobustest kinkis Emmanuel Macron nüüd oma Hiina kolleegile.  Foto: AFP/Scanpix
Maailm
9. jaanuar 2018, 18:00

HOBUSEDIPLOMAATIA: Prantsusmaa president kinkis Hiina kolleegile hobuse (1)

Kui Hiina on tuntud pandadiplomaatia poolest, siis Prantsusmaa president Emmanuel Macron otsustas vastata hobusediplomaatiaga – oma esimesel riigivisiidil Hiinasse  kinkis ta sealsele presidendile Xi Jinpingile kaheksa-aastase hobuse Vesuuvi (Vesuve de Brekka), vahendab Neue Zürcher Zeitung.   

Vesuuv kuulus seni Prantsusmaa vabariiklikku kaardiväkke. Kaardiväelased osalevad riiklikel pidulikel sündmustel ja kaitsevad ka Prantsusmaa presidendi residentsi. Kui Xi Jinping käis 2014. aastal Pariisis, siis saatsid teda 104 kaardiväelast. Meedia andmetel oli Hiina president hobustest vaimustunud ning just seetõttu otsustas Emmanuel Macron talle nüüd hobuse kinkida. Tegemist on üldse esimese välisriigi juhi kingitud hobusega Hiina presidendile. 

Esialgu sai Xi Jinping Emmanuel Macronilt siiski vaid hobuse pildi, sest Vesuuv on veel karantiinis. 

Enne Hiinasse lendamist vestles Emmanuel Macron telefoni teel USA presidendi Donald Trumpiga. Arutati Põhja-Korea ja Iraaniga seonduvaid probleeme.

Emmanuel Macron (vasakul) ja Xi Jinping teisipäeval Pekingis teineteist kättpidi tervitamas.  Foto: AFP/Scanpix

Kohtumisel Xi Jinpingiga rõhutas Emmanuel Macron Prantsusmaa ja Euroopa Liidu huvi ja osalemissoovi Hiina ambitsioonikas uue Siiditee projektis, mis on osa Xi Jinpingi plaanist taastada oma kodumaa ajalooline hiilgus ja muuta Hiina globaalseks supervõimuks.