Inimesed
7. jaanuar 2018, 13:43

50 NIPPI | Paljas Porgand: kui toitud tervislikult, pole häbi end ka paljaks võtta (25)

Anu Saagim ja Eesti üks tuntumaid blogijaid, Merilin Taimre kohtusid restoranis Basiilik, et tutvuda Palja Porgandi seal pakutava über menuka vegan-menüüga. Ehk nagu ütleb Paljas Porgand: "Kui toitud tervislikult, pole häbi end ka paljaks võtta."

Keskendusime seekord maitsvale vegan-burgerile ja sellele lisandina pakutud salatile. Kuid mis on üks mõnus roheline salat ilma salatikastmeta? Selleks sobib nii majonees, ketšup, kui ka hapukoor mee või sinepiga. Kahjuks on tegu salatikastmetega, mis on tegelikult ühed salakavalamad kaloripommid.  

Paljas Porgand: Enamjaolt on nii, et kui naised võtavad salateid, siis nad arvavad automaatselt, et söövad ühe kerge kõhutäie. Samas rikuvad nad selle tervisliku ampsu ära just nende klassikaliste kaloripommidest pakatavate salatikastmetega. 

Toon näite. Caesari salat. Kerge, mõnus, roheline. Mis selle totaalselt ära rikub on just kaste ja peale raputatud krutoonid ehk saiatükikesed. Ja automaatselt saadakse sama kaloraažiga toit nagu on McDonaldsi burger.  

Naised, hakake juba vaikselt mõtlema oma suvevormile! Lisage ebatervisliku salatikastme asemel hoopis sidrunit või oliiviõli. Viimast lisan siiski harva, sest saan oma õlide vajaduse kätte hoopis seemnetest ja pähklitest. Samuti avokaadost, sest ka seal on head rasvad. Ning sidruni lisaks soovitan rohelisele riputada ka pisut soola. 

Anu: Aga sool on ju valge surm?! Ebatervislik!

Paljas Porgand: Kui natukene panna, siis ei juhtu midagi. Kindlasti lisada ka pipart ja miks mitte maitsetaimi. Mina armastan näiteks kohutavalt basiilikut, peterselli, koriandrit ja oreganot. Ja kui soovid salatile tugevamat maitset, siis miks mitte lisada ka tamari või soja kastet ja balsamiäädikat. Õunaäädikas sobib loomulikult ka alati suurepäraselt värske salatiga. Mina lisasin salatile hetkel sidrunit, kuid selle asemel võib olla ka apelsin või greip. Ühesõnaga, see ei pea olema ilmtingimata mõni klassikaline, koore- ja küüslaugune saltikaste, mis salati maitsvaks teeb. Hoopis tsitruseline kaste toob esile köögiviljade õige maitse.