Video: Teet Malsroos
Inimesed
29. detsember 2017, 21:57

GALERII ja VIDEOD | Verivärsked Viiralti stipendiaadid: kogu raha kulub elamisele (10)

„Natuke piinlik öelda, aga ma tean juba täna, et vähemalt pool stipendiumist kulub üürile,“ naerab Eesti kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni eriala magistrant Eva Mustonen, üks kahest verivärskest Eduard Viiralti stipendiaadist.

„Siis on mitu kuud rahu majas ning ma saan täielikult pühenduda kunsti tegemisele. Nii et mis seal salata, suurem osa rahast läheb elamise peale. Samas saab nüüd rahuliku südamega käia stuudios tööd tegemas ega pea kogu aeg olmemuredega pead vaevama,“ tunnistab Eva. Kuidas ta kunstnikuna oma tulevikku näeb, on see rohkem seotud Eestiga või pigem proovib ta oma annet realiseerida piiri taga? „Kunstniku amet on juba selline, mille puhul on täitsa loomulik, kui sa vahepeal kuskil ära käid. Aga kindlasti mitte pikemaks perioodiks. Maailm on ju nii avatud, lennukid lendavad, rongid ja laevad sõidavad. See oleks väga loomulik, kui ma mingi aeg Eestis töötaks ja vahepeal siit ära käiks,“ ütleb Eva Mustonen.

VIIRALTI STIPENDIAAT: Eva Mustonen õpib Eesti kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni erialal.  Foto: Teet Malsroos

Teine Viiralti stipendiaat, Arnhemi Artezi kunstiakadeemia magistrant Mirjam Reili märgib samuti, et raha kulub õpingutele ja elamiseks. „Kuna ma just alustasin oma magistriõpinguid Arnhemis, siis see summa kulub mul kindlasti ainult õppimisele. Kuna õpingud kestavad veel poolteist aastat, siis on selge, et millekski muuks raha üle ei jää.“  

VIIRALTI STIPENDIAAT: Mirjam Reili õpib praegu Hollandis Arnheimi kunstiakadeemias.  Foto: Teet Malsroos

Kuna kunstiõpingud on viinud Mirjami Hollandisse, siis ka kunstnikuna näeb ta oma tulevikku ennekõike laias maailmas. „Aga praegu püüan rohkem töötada Eestis, teha siin koostööprojekte ning tuua Eestisse mõningaid välismaiseid kunstnikke,“ näeb Mirjam Reili oma missiooni lähitulevikus.

Kultuuriminister Indrek Saar ütles eile tunnustuse üleandmisel, et stipendiumi määramine ei eelda „uueks Eduard Viiraltiks olemist“ või legendaarse kunstniku loomepärandiga süvitsi tegelemist. „Kunstimaailm otsib üha uusi ühiskonna kõnetamise viise. Seekordsete laureaatide kunstilised väljendusvahendid on küll väga erinevad, kuid määravad meie kunstimaailma arengu olulise väärtuse, mis ongi lähenemisnurkade mitmekesisus ning kõnetavus,“ ütles Saar.

Eesti kunstiakadeemia skulptuuri ja installatsiooni eriala magistrant Eva Mustonen on õppinud semiootikat ja tekstiilikunsti, Mirjam Reili õpib praegu Hollandis Arnhemi kunstiakadeemia mainekas Werkplaats Typografie osakonnas graafilist disaini ja kujutavat kunsti.

Eesti Kunstimuuseumi juhatuse liige Sirje Helme andis stipendiaatidele Eesti Kunstimuuseumi kui Eduard Viiralti teoste suurima hoidja poolt üle muuseuminimelised kuldkaardid, mis tagavad eluaegse sissepääsu muuseumi kõikidesse filiaalidesse. Kultuuriministeerium annab Viiralti stipendiumit välja alates 2004. aastast.