Muidu kommertskanalitest tuntud karakterid löövad aastavahetusel kaasa ETV mälumängusaates, mis kanalite vahel paksu verd tekitas.Foto: Kairit Leibold/ ERR
Tele
28. detsember 2017, 18:22

"Eesti mängu" idee autor: erakanalitel puudub tegelaskujudele omandiõigus (3)

Tänases Õhtulehes kurjustas TV3 programmijuht Urmas Eero Liiv ETV-ga, kes oma aastavahetuseprogrammi "Eesti mängu" Kanal 2 ja TV3 naljasaadetest tuntud karakterid kaasas. Liivi sõnul on need karakterid välja mõeldud ja üles töötatud kommertskanalite reklaamiraha eest ja seega ei ole ERRil nende kasutamiseks luba. "Eesti mängu" väljamõtleja Tarmo Kiviväli ei näe aga tekkinud olukorras probleemi.

"Keegi ei ole kellegi oma. Eesti on ju nii väike, et suurt omandiõigust tegelaskujudele, sellist asja ei ole lihtsalt praegu olemas. Meie teeme oma saadet, meil on "Eesti mäng", toredad kujud, meil on väga hea saatejuht Gaute Kivistik, väga tore assistent Jaana Heeringson," rääkis mees "Vikerhommikus".

Aastavahetuse "Eesti mängu" erisaates saab näha näiteks "Pühapäev Sepoga" kuulsaks saanud Mustamäelast Endel Kellapit, "Suurest komöödiaõhtust" tuntud Herbert Vingu ja "Naabriplika" skeemitajast vallavanemat Pavel Koosart.

Viimaseid päevi TV3 programmijuhi ametikohustusi täitva Liivi sõnul ei küsinud ERR kommertskanalitelt tegelaskujude kasutamiseks eelnevalt luba.

"Salvestused tehti enne ära ja kommertskanalid pandi fakti ette, et nüüd on tehtud, ja püüti seda luba tagantjärele saada,“ pahandas Liiv. Tema sõnul pidanuks karakterite aastavahetusprogrammi kaasamiseks küsima eelnevalt luba kas telekanali või saate produtsentide käest. "Probleem on selles, et mingisugust kooskõlastust või inimlikku suhtlemist polnud. Suhtlus tuli alles siis, kui see info levis, et saated on tehtud. Siis hakati otsima tagantjärele kompromissi," selgitas ta.

"Eesti mäng" alustas ETV kanalil juba 2011. aastal ning pälvis kiiresti televaatajate armastuse. Kiviväli sõnul on see mäng televaatajate seas nõnda populaarne, sest see on lihtsasti jälgitav.

"Meil on kolm vastusevarianti, tore küsimus, saab natuke teadmisi, kuidas eestlased elasid, kuidas vanarahvas elas, kuidas tänapäeval inimesed elavad, kentsakaid fakte ja toredaid mõtteid," sõnas Kiviväli.