Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
28. detsember 2017, 00:01

Kuidas peeti pulmi ilma pruudita (1)

Ajalehtede hittlugu 28. detsembril 1935 rääkis peaaegu ühesuguses sõnastuses Karksi mehest Jaanist, 40. eluaasta ligi lukksepast.

„Aastaid oli ta ihaldanud abieluranda, kuid siiani pole see õnnestunud. Sealjuures on ta vanaks sõitnud mõnegi mootorratta, millega  käis pruudijahil,“ kirjutab näiteks Vaba Maa. Pärast uue mootorratta ostmist otsustas Jaan võrgud kaugemal sisse visata ja läks pruuti otsima Vana-Kariste valda. Ta leidiski 19aastase jõuka talu tütre. Vanematelt neiu kätt küsimata võttis Jaan tüdruku mootorratta tagaistmele ja kihutas koju, kus algas kibe ettevalmistus laulatuseks. Pulmad pidid tulema Karksi kirikus teisel jõulupühal.

Paraku sõitsid pruudi vanemad kohale, meelitasid neiu pool tundi enne laulatust endiga kaasa ja panid ajama. Peigmees pruuti kätte ei leidnud. Pulmad peeti rohkete külaliste seltsis ikka ära. Ei saanud ju lasta toidul raisku minna.

See polnud esimene pruudita pulm Eestis. Kuressaare ajaleht Hääl kirjutas 1914. aastal, kuidas paar päeva enne pulmi oli pruut kätte võtnud ja Peterburi põgenenud. Purjus peigmees olla teda juba enne pulmi oma voodisse nõudnud ja kui neiu nõus polnud, siis hirmsasti vihastanud, sõimanud ja lõhkunud. Seepeale pruut sääred tegigi. Kuid pulmad ei jäänud pidamata selgi korral.