Auto aknast pildistatud Kunda sadam Foto: Madis Kallas/Ekspress Meedia
Eesti uudised
22. detsember 2017, 11:37

Puidutehas on 1,5 aastat valesti heitvett merre lasknud (23)

Maa-ameti ortofotodel torkab silma kahtlane "saba", mis Kunda lähisel meres asuvast torust Letipea neeme taga merre valgub. 

Mõte viis loogilist rada mööda Kunda piiril asuva puidumassitehase Estonian Cell juurde, millele keskkonnaamet on väljastanud kompleksloa heitvee süvamerelasuks Soome lahte Mahu piirkonda. 

Kummaline on kogu loo juures see, et kohustus saastekoguse koostist seirata, proove võtta ja neid analüüsida on Estonian Cellil endal - põhimõttel siis, et ise saastan, ise kontrollin. 

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul selgitas, et Estonian Cell teostab süvamerelasku suunatavast heitveest kaks korda kuus seiret teatud näitajate osas. "Ma ei kujuta ette, mida muud see "saba" olla võiks," nentis Tuul veel eelmisel nädalal. "Keskkonnainspektsioonil mingit muud infot ei ole."

Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja Rene Reisner möönis, et kaardipilti vaadates võib järeldada, et tegu ei pruugi olla mingi loodusliku nähtusega, vaid pigem on see seotud inimtegevusega.

Refereeritud artikli täistekst Maalehes

Estonian Celli esindaja Siiri Lahe  sõnul kinnitavad nii nende laboriuuringud kui ka keskkonnaameti tagasiside, et merre jõudev puhastatud heitvesi vastab kõikidele keskkonnanõuetele ja on ohutu. "Lisaks tehase omaseirele on viimase poolaasta jooksul Keskkonnauuringute labor võtnud proove veepuhastusjaamast väljuvast heitveest. Ka nende tulemused kinnitavad, et merre jõudev puhastatud heitvesi on keskkonnale ohutu ja vastab ettevõttele antud keskkonna kompleksloa nõuetele," selgitas Siiri Lahe.