Foto: Tiina Kõrtsini
Blogid
22. detsember 2017, 00:01

Kuidas Pärnu turismimagnetiks sai peata Lenin (3)

Uue sajandini jäi pisut rohkem kui nädal, kui endise kompartei Pärnu linnakomitee  hoone juurde, kuhu Mark Soosaar oli loonud Chaplini keskuse, ilmus peata ja käelabata pronksmees sildiga „Hüvasti, XX sajand“. Paljud kinnitavad, et kuju pandi üles 22. detsembril 1999.

Ei läinud kuigi kaua kaua, kui terasemad linlased märkasid: see ju Lenin! Pisut vigane, aga ikka sama, mis vanasti seisis Tallinnas praegusel Rävala puiesteel EKP Keskkomitee maja ees.

Rahvast käis imetlemas lähedalt ja kaugelt. Mõni väidab, et olulisemat vaatamisväärsust toona Pärnus ei olnudki. Ühel ilusal laupäevasel varahommikul 2003. aastal sõitis aga kuju juurde kraana kirjaga Laarmann&Co. Täpselt sama nimi oli abilinnapeal, kes väitis, et peata mees pole mingi kunst, võtab linna parkimisplatsil ruumi ja lasi 3,4 tonni kaaluva kuju minema vedada.

Soosaar võitles abilinnapealt kuju kätte, pani veoautokasti, lasi skulptoril sellele Pärnus sündinud teadlase Georg Wilhelm Richmanni ja hiljem Konstantin Pätsi omaga sarnaneva pea otsa teha. Lõpuks keelati kuju jälle ära. Soosaaar mässis selle musta kilesse nimega „Keelatud ajalugu!“.

Nimi nimeks, aga kuju  kuulsus haihtus. Lenin läks ikka linarahvale paremini peale.