Inimesed
21. detsember 2017, 15:30

ÕL VIDEO | Tasakaaluliinil trikitav Tauri Vahesaar: alguses isegi kartsin kõrgust, kuid nüüd olen trikitanud 300 meetri kõrgusel (6)

„Kui ma esimest korda slackline’i proovisin, ütlesin kohe, et see ala pole mulle, sest liin võbiseb liiga hullult ja see on täiesti uus maailm. Pärast tekkis adrenaliin ja sõltuvus,“ ütleb Tauri Vahesaar (24), kes tegeleb põneva ala slackline’iga ehk tasakaaluliinil balansseerimisega.

„Kui ma esimest korda slackline’i proovisin, ütlesin kohe, et see ala pole mulle, sest liin võbiseb liiga hullult ja see on täiesti uus maailm. Pärast tekkis adrenaliin ja sõltuvus,“ ütleb Tauri Vahesaar (24), kes tegeleb põneva ala slackline’iga ehk tasakaaluliinil balansseerimisega.

Slackline on tugipunktide vahele tõmmatud elastne nailonlint, mille peal balansseeritakse ja tehakse akrobaatilisi trikke. Tauri on 12 aastat tegelenud akrobaatikaga ning viis aastat tagasi tutvustati talle slackline’i. Reimo Kivine tutvustas mulle seda ala ja esitas väljakutse – kui iga päev harjutan, jõuan talle tasemelt järele. Ma võtsin selle vastu ja panin mööda,“ naerab Tauri.

ERINEVAD TRIKID: Tauri teeb tasakaaluliinil erinevaid trikke - hüppab, teeb saltosid ja joogaharjutusi ning vahel ka lihtsalt niisama kõnnib. (Mari Luud)

Vahesaare kõrgeim vallutus on 300 meetri kõrgusele püstitatud 40 meetri pikkune liin. „Otse alla oli 300 meetrit, kaugusesse vaadates aga kilomeeter maapinnast.“ Noormees paljastab, et esiti ta tegelikult kartis kõrgust, kuid pärast mitut kogemust kõrgetel liinidel läks see üle. „Esimest korda, kui teisi kõrgetel liinidel nägin, tundus see võimatu. Tahtsin proovida ja näha, kuidas see võimalik on.“ Püsti tõustes sai talle aga selgeks, et tegelikult ei vaata atleet liinil alla, vaid hoopis kaugusesse ja kõrguses olemise tunnet ei tekigi. „Sa pead end mentaalselt tugevana hoidma ja mitte mõtlema sellele, kui kõrgel oled. Tuleb mõelda, et oledki maa lähedal. Pärast esimest kogemust on mul highline’ist sõltuvus tekkinud.“

TURVALINE: Tauri on liinil kõndinud lausa 300 meetri kõrgusel ja kinnitab, et kõik on väga turvaline ja kasutatakse ka turvarakmeid. „Nii kõrgel pannakse üles kaks liini. Kui esimesega midagi juhtub, jääd teise külge rippuma. Liinid on pandud teineteise alla ning omavahel teibiga kinni. Nii ei olegi aru saada, et on kaks liini.“ (Maximilian Draeger)

Peagi loodab Tauri end proovile panna ka maailmakuulsas talendisaates „Ameerika talent“. „Ootame praegu vastust, kas meid kutsutakse katsetele. Esimene video on tehtud ja saadetud,“ räägib Tauri, kes on kampa löönud ameeriklanna Olga Henryga. „Meie etteaste on hästi koreograafiline ja sellist kontseptsiooni pole varem tehtud – oleme liinid pannud teineteise kohale ja teeme hüppeid ja erinevaid elemente teineteise kohal,“ räägib ta. „Olga on tuntust kogunud sellega, et kõnnib ja teeb liinil trikke kõrgetel kontsadel ja varvaskingades. Olga leidis, et ma olen loova lähenemisega, võttis minuga ühendust ja pakkus, et kui olen läheduses, tulgu ma Ameerikasse.“ Tauri oli parasjagu Brasiilias võistlustel ja põrutas Ameerikasse. „Ta organiseeris koha ja tegime ühe kava. Kuna ma olen kõrgustes juba päris palju tegutsenud, olen sellega harjunud,“ ütleb Tauri, et tema jaoks polnud väga raske kahekesi tegutseda. „Küll aga peab iga hüpe olema sada protsenti kindel, kui tean, et teine inimene on all. Kõiki trikke ma kavasse panna ei saanud, kuid kui edasi pääseme, siis näete, mis välja tuli.“

Vaata videointervjuud Tauriga ning hoia hinge kinni, sest videost näed ka põnevaid trikke, mida ta teeb. 

Edasi lugemiseks: