Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
21. detsember 2017, 00:01

Kuidas Eesti sattus narkootikumiskandaali

Enne Teist maailmasõda pidid riigid Rahvasteliidule raporteerima, kui palju nad veavad sisse (või välja) narkootilisi aineid. Eesti teatas, et tõi maale 120 kilo oopiumi, 25 kilo morfiumi, 15 kilo kokaiini ja kilo heroiini.

Siis tuligi skandaal. Rahvasteliit kontrollis arve ja avastas, et petsime neid, kirjutab Rahvaleht 21. detsembril 1929. Saksamaa teatas, et on Eestisse saatnud 100 kilo kokaiini ja sama palju morfiumi, mida meie aruandes polnud. 

Eesti nõudis uurimist. Selgus, et jäljed viivad sakslastest salakaubitsejateni. Hamburgis deklareeriti tollis, et Eestisse viiakse kokaiini ja morfiumi, kuid tegelikult pandi aurikule kokaiini pähe peenestatud kriiti ja morfiumi asemel magneesiumi. Kaubaga sõitis kaasa salakaubitsejate esindaja. Narkootikumid kadusid aga Saksamaa turule.

Vaevalt oli Eesti selle skandaali kaelast saanud, kui tuli järgmine: Šveits teatas, et saatis meile 400 kilo oopiumi. Lõpuks selgus, et tegelikult läks see Kaunasesse, Leedu tolleaegsesse pealinna, mille Šveits ajas Eestiga segamini. Et üks Baltikum puha.