Georg OtsFoto: Repro/Mati Hiis
Eesti uudised
20. detsember 2017, 12:04

Tallinn plaanib Georg Otsale mälestusmärki (32)

Tallinna linnavalitsus otsustas tänasel istungil esitada linnavolikogule otsuse eelnõu, mille kohaselt rajatakse väljapaistvale Eesti lauljale ja näitlejale Georg Otsale tema 100. sünniaastapäevaks 21. märtsil 2020. aastal mälestusmärk.

Georg Ots õppis pärast Tallinna prantsuse lütseumi lõpetamist 1938. aastal Tondi sõjakoolis ja teenis lühikest aega Eesti merejõududes ning õppis paar aastat ka Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusteaduskonnas. 1944. aastal alustas ta õpinguid Tallinna konservatooriumis Tiit Kuusiku lauluklassis ning alguse sai tema lauljakarjäär. Esimene etteaste ooperisolistina oli väike osa Jevgeni Oneginis 1944. aastal, peatselt sai temast aga Estonia ooperi hinnatuim solist. Estonia laval laulis ta alates 1951. aastast kuni surmani.

Ta oli erakordse andega, tema repertuaari kuulus üle 500 laulu 20 eri keeles, 30 aasta jooksul tegi ta laval üle seitsmekümne rolli. Teda kutsuti regulaarselt esinema tollase Leningradi ja teistesse tähtsamatesse ooperimajadesse üle endise Nõukogude Liidu, korduvalt ka Moskva suurde teatrisse.

Ots on üks läbi aegade rahvusvaheliselt tuntumaid Eesti muusikuid, lisaks Eestile tundis ja armastas teda kogu tollase Nõukogude Liidu ja ka meie põhjanaabri Soome publik. Ooperiaariate kõrval laulis ta end inimeste südamesse kümnete populaarsete lauludega nagu „Saarema valss“, „Peagi saabun tagasi su juurde“ (R. Valgre) või „Elu, armastan sind“ (E. Kolmanovski) jpt. Mitmete eesti heliloojate looming on laiemalt tuntuks saanud just tänu Georg Otsale. Eesti filmiajalukku kirjutas Georg Ots ennast filmiga „Kolme katku vahel“, mängides selles Tallinna kroonikut ja pastorit Balthasar Russowit.

Ta pälvis mitmeid kõrgetasemelisi aunimetusi ja preemiaid, sh 1960. a NSV Liidu rahvakunstniku aunimetuse. 2014. a pälvis Ots postuumselt Balti tähe autasu. Georg Otsa lese Ilona Otsa palvel võttis autasu XI Balti tähe auhindade tseremoonial vastu maestro Eri Klas.

Georg Ots oli nooruses ka silmapaistev sportlane, tulles vaba- ja teateujumises kahel korral (1939–1940) Eesti meistriks, võitis Eesti meistrivõistlustel lisaks kaks hõbedat ujumises (1939) ja ühe hõbeda veepallis (1938). Parandas kolmel korral Eesti rekordit, sealhulgas kahel korral teateujumises.

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev nentis, et 2020. aasta 21. märtsil möödub 100 aastat ühe väljapaistvaima ja armastatuima Eesti laulja ja näitleja, kuid ka suure spordimehe Georg Otsa sünnist. Sama aasta 5. septembril on Georg Otsa 45. surma-aastapäev.

„Võttes arvesse Georg Otsa teeneid nii Eesti Vabariigi kui ka Tallinna linna ees ning selleks, et jäädvustada tema mälestust oleks igati sobiv tema 100. sünniaastapäeva puhul rajada talle mälestusmärk väärikas kohas Tallinnas,“ selgitas Belobrovtsev. „Mälestusmärgi rajamiseks moodustab Tallinna Linnavalitsus ajutise komisjoni, mis korraldab kavandikonkursi ja leiab mälestusmärgile ka sobiva asukoha.“