Facebook Foto: Stanislav Moshkov
Krimi
20. detsember 2017, 09:45

50 naise ja mehe suhtes käib ahistava jälitamisega seotud kriminaalmenetlus (2)

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Alar Lehesmets ütles, et juulis jõustunud karistusseadustiku seaduseparanduse alusel, millega kriminaliseeriti ahistav jälitamine, pole kannatanuteks ainult naised, vaid selgelt on ka juhtumeid, kus ohvriteks on mehed.

Ta märkis ERRi uudisportaalile, et ahistav jälitamine väljendub sageli sõnumite saatmistes, suhtlusvõrgustiku postitustes ja telefonikõnedes, kusjuures pole oluline kas kõnedes aetakse juttu või mitte.

Praeguseks on algatatud ligi 50 kriminaalasja - võrdluseks Soomes algatakse aastas umbes 300 kriminaalasja, milles kahtlustatakse ahitavat jälitamist.

"Ühe-kahe facebooki postituse puhul ei saa mustrist rääkida, need postitused võisid olla juhuslikud, siin ei pruugi olla eesmärki ohvrit jälgida ja loomulikult sõltub see ka postituste sisust ja muust tegevusest," ütles Lehesmets.

"Ohvrite pöördumisel on kõige tõhusam kaitse lähenemiskeelu kehtestamine, selleks on vaja inimese avaldust ja selle avalduse põhjal annab kohus välja vastava määruse," lisas ta.