Kunstnik Martin Saar paneb oma suudio uksed kinni. Tema maalide oksjonit käisid kaemas Selgeltnägija-Alisa, Anu Saagim, Reet ja Loore Härmat, jpt. Foto: Viktor Burkivski
Inimesed
19. detsember 2017, 13:27

ÕL VIDEO JA FOTOD | Kunstnik Martin Saar sulgeb oma stuudio ja läheb metsa istutama (11)

Tuntud seltskonnastaar ja äärmiselt produktiivne moodsa kunsti looja, Martin Saar on viimastel nädalatel korraldanud mitu isikunäitust, mille põhjus lihtne. Kunstnik on sulgemas oma maalistuudiot Tatari tänaval ning pannud müüki kõik oma värvikad šedöövrid.

Martin, mis juhtus?

Aeg on edasi minna. 

Sul oli Tallinna kesklinnas väga vinge ateljee, kus oli ruumi, meeletult suured aknad, kust tuli sisse kunstniku jaoks väga oluline, ideaalne valgus. Seitse aastat sellises suurepärases kohas ja nüüd järsku minek. Kas see koht jäi sinu jaoks kitsaks või muutus liiga kalliks pidada?

Seitse aastat sai tõepoolest täis ja mul on kuidagi nii elus läinud, et iga seitsme aasta tagant saab ring täis. 

Kus sa edaspidi maailma hakkad?

Plaan on õues olla. 

Vaene kunstnik...

Miks vaene?

Käpad hakkavad ju õues külmetama?

Pole seal nii külm midagi, käpikud on juba hangitud. Ja metsas meeldib mulle ka väga...

Kunstnik Martin Saar paneb oma suudio uksed kinni. Tema maalide oksjonit käisid kaemas Selgeltnägija-Alisa, Anu Saagim, Reet ja Loore Härmat, jpt. Foto: Viktor Burkivski

Kuulsin, et lähed metsa puid istutama? Miks?

Kuulsin hiljuti üht masendavat uudist, mida ma poleks tahtnud üldse kuulda ja nüüd ei saa ma enam ka lihtsalt kõrvaltvaatajaks jääda. Kui meie riik võtab maha sadu hektareid metsa, mis võtab sõnatuks, siis...

Räägi täpsemalt, palun.

Toimus see, et keskonnaamet andis loa ühe päevaga saja hektari suuruselt maa-alalt Lõuna-Eestis maha võtta puud. Täpsemalt Nursipalus, mis tehakse ümber sõjaväelaste harjutustandriks. Maa-ala tehakse lihtsalt lagedaks, kus sõjaväelased saaksid oma sõjamänge mängida. Mis kõige hullem, siis see otsus tehti nii kiirelt, et keegi ei jõudnud isegi reageerida. Sellega asi veel ei lõpe. Nüüd plaanitakse võtta veel lisaks puid maha 460 hektari suuruselt maa-alalt. 

Kodanikuühendus "Eesti metsa abiks" kaebas selle otsuse küll edasi ja andis selle ka kohtusse, et miks ei teavitatud üldsust ja miks ei tehtud keskkonnauuringuid. Mis saab nendel aladel elavatest lindudest-loomadest? Mõne päeva pärast lähevad ilmselt Eestist suured puulastid laevadel Hiina poole, et sealt siis hiljem tagasi seilata odava toodanguga, mis tehtud meie metsadest ning osa sellest läheb müüki ilmselt IKEAsse.   

Reet Härmat lisab: "Ma ei saa lisamata jätta, et see põlismets on maha võetud täpselt Keretu looduskaitseala kõrvalt, kus elavad ka ohustatud looma- ja linnuliigid. Nüüd läheb täpselt seal kõrval paugutamiseks. Mis meie nii palju kiidetud ilusast loodusest tulevikus saab? Samas teeme end metsade mahavõtmisega justkui sihtmärgiks, kuhu vaenlasel on hea lihtne oma väed saata."

Martin, sina võtsid härjal sarvist ja lähedki puid istutama? Kuhu?

Plaan on esialgu istutada puid Haapsalu kandis.

Mida eestlased sellises olukorras teha saaks?

Ma kutsukski inimesi üles koos mõtlema antud olukorra üle, et midagi kiiresti ette võtta. Mõelge inimesed, kelle riik see on, kus me elame!

Vaata videot!