Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
19. detsember 2017, 00:01

Kuidas Tallinnas kondiitrile auvärav püsti pandi

C. F. Seywang tuli Berliinist Tallinna, võeti 1806. aastal kodanikuks ning ta avas Pika ja Hobusepea tänava nurgal kondiitritööstuse ja -äri. Valdeko Vende kirjutab oma kohvikuraamatus, et Seywang alustas siinmail esimesena oma tööde väljapanekutega. Eriti pühade eel. Kes ostis temalt vähemalt rubla eest kaupa, võis tasuta näha vaatepilte Alpidest või Hispaaniast.

Seywang võttis südameasjaks linna kaunistamise, kirjutab Vende. Ta ehitas omal kulul ligi kahe kilomeetri pikkuse puiestee Volta tänavast Sitsi mäeni. Seal olid pingid ja paar poolkaarekujulist puhkemajakest neile, keda tabas teel Kopli surnuaiale vihmahoog.Selle tubli töö mälestuseks püstitasid Tallinna kondiitrid XIX sajandi lõpul puiestee algusesse telliskivist auvärava, mille nõukogude võim lasi 1957. aastal lammutada.

Uudisleht avaldas 1939. aasta 31. augustil loo sensatsioonilise pealkirjaga „Varjusurnu põgenes Kopli kalmistult“, vahendades rahvajuttu, kuidas Seywangi abikaasa Aline-Sophie matmise ootel kalmistukabelis varjusurmast ärkas ja linna jooksis, kuid nõrkes teel vihma käes ja suri päriselt. Tegelikult elas Aline-Sophie oma mehest  30 aastat  kauem ja põnev varjusurmalugu oli võltsuudis.