Saund
20. detsember 2017, 18:01

BLOGI | KUULA: kõik „Eesti laul 2018“ võistluslood on nüüd avalikud! (63)

Täna avalikustatakse veebilehel eestilaul.ee maratonsaadetes „Eesti laul 2018“ teise poolfinaali võistluslood. Esimese poolfinaali 10 pala said avalikuks juba eile. 

ERR-i veebistuudios on kohal kõik osalevad artistid, kes oma lugu ka kommenteerivad. Hoia Õhtulehe otseblogi vahendusel toimuval silma peal - toome kõik värske materjali otse sinuni!

19:14

Ukraina mastaapses talendisaates "X-Factor" 20 parima naislaulja hulka valitud, hetkel Tallinna lennujaama julgestustöötajana leiba teeniv Nika Prokopjeva astub võistlustulle täielikult omatehtud looga "Knock Knock". "Ma koputan ustele, mis võiksid mulle avatud olla," kirjeldab Nika laulu sisu. "Eesti laulul" osalemine võiks tema sõnul hea võimalus, mis võiks talle avada uusi uksi muusikamaailmas. Ambitsioonid on neiul suured, ent neist rääkides jääb ta veel siiski tagasihoidlikuks. "Tegelikult ma tean juba kõike, enda peas ma kujutan kõike ette. Aga ma ei hakka rääkima, sest mul hakkab piinlik. Need ambitsioonid on lihtsalt nii suured, et olen pigem vait," sõnas ta. Laulma on neiu õppinud ise, muusikaga on ta aktiivsemalt tegelenud viis aastat. 

19:01

Nika Prokopjeva on Eestist pärit 22-aastane laulja ja lauluautor. Muusikaga on ta tegelenud 5 aastat. Nika mängib kitarri ja on jõudnud juba esineda nii välismaa kui ka Eesti lavadel. 2013. aastal sai ta Golden Shelli konkursil sümpaatia nomineeringu žürii poolt. 2016. aastal saavutas ta esikoha telesaates „Voice of Baltic“. Samal aastal esindas Nika Eestit Slaavi bazaari festivalil. 2017. aastal esines TMW festivalil Nika project nime all. 2017. aastal pääses Nika Ukraina populaarses teleprojektis „X-Factor“ 20 parima hulka. Hetkel tegeleb lauljatar oma albumiga.

19:01

Kümnes laul: Nika „Knock Knock“

Nika (Miia Kiho/ ERR)
18:09

Laulu esitajad Vivi ja Viveli Maar on kaksikõed ja näevad välja äravahetamiseni sarnased. "Isegi meie ema ajab väga tihti meid sassi," muigas Vivi. Külg külje kõrval on õed koos tegelenud laulmisega juba lapsest saati ja ka nende muusikaline haridustee on täielikult identne. Ühteviisi kõlavad ka õdede hääled. "Üpriski sarnased on hääled, ent ikkagi eristatavad. Materjal, tundub, on sama, ent väikesed tämbrierinevused," sõnas Vivi. Õed teevad koos muusikat, kuna teineteise seltskonnas tunnevad end kõige kindlamalt. "Koos on kõige mugavam. Me loeme üksteist põhimõtteliselt otsa vaatamatagi. Kõige kindlam tunne on niimoodi," sõnas Vivili. Kuidas jõuti aga "Eesti lauluni"? Vivi sõnul sai kõik alguse sellest, kui loo produtsent Rasmus Lill kutsus õed ansambli Zebra Island taustalauljateks. Kaksikute laulmine avaldas produtsendile aga niivõrd muljet, et tegi õdedele pakkumise suuremaks koostööks.

18:01

Produtsent Rasmus Lill (tuntud ka ansamblitest Zebra Island, The Titles) on koostöös Viveli ja Vivi Maariga alustanud uut projekti Girls In Pearls. Girls In Pearls on sünt-pop bänd, mille eestotsas on kaksikud õed Vivi ja Viveli Maar. Nende mahedalt metalsed hääled toovad kuulajateni unikaalse, meeldejääva ja meeletu muusika, mis tundub värskena, kuid kannab endas siiski nostalgiat.

18:01
Keit Paju

Üheksas laul: Girls In Pearls „Spellbound“

Girls In Pearls (ERR)
17:12

Räppar Rainer Olbri alias Metsakutsu osaleb konkurssil lauluga "Koplifornia". "Loo sisu iseenesest on hästi lihtne. See räägib põhimõtteliselt eestlusest ja Eestist. Väga patriootlik. Lihtsalt see lähenemine on natuke ebatraditsiooniline sellele teemale," selgitas Metsakutsu. Eestlusele lähenes räppar läbi oma vaatevinkli. "Loo mõte ongi see, et kui oled siit kandist pärit, siis põhimõtteliselt on kõik võimalik - Koplist Californiani on üks samm," sõnas räppar. Kas ka Metsakutsul on plaanis väljamaad vallutama asuda? "Eks ikka, et kui teed muusikat, siis ei tee seda ainult üksi ja endale, vaid ikka mõtled, kuhu see võiks viia ja mis selle suurem eesmärk on," mõtiskleb ta. Muusik sõnab, et on räpiga tegelenud juba 20 aastat ja selle aja jooksul saavutanud juba mõndagi, mistõttu on ta juba praegu olemasolevaga väga rahul. "Praegu olen oma muusikaga sellises kohas, kus ma ei mõtle niivõrd sellele, mis võiks olla, mis võiks tulla, mida peaks tegema ja mis eesmärk on. Ma üritan võimalikult nautida seda, mis ma praegu teen, mis mulle siin on kätte tulnud ja väärtustada kõike seda," lausus ta.

17:01
Katharina Toomemets

Kaheksas laul: Metsakutsu „Koplifornia“

Metsakutsu (Kris Süld)
16:14
Katharina Toomemets

Karl Killing on laiemale publikule tuttav poistebändist Beyond Beyond, ansamblist Bedwetters tuule tiibadesse saanud Karl-Kristjan Kingi võistles "Eesti laulul" ka möödunud aastal, kui esitas koos Whogaux ja Maianiga laulu "Have you now". Bändi WATEVA koosseisu kuuluvad Hugo Martin Maasikas ja Kris Evan Säde. Nüüd on muusikud ühendanud jõud ja maha saanud lauluga "Young". "Karl Killing on noor tore muusik, kes on meiega tihti stuudios ja kirjutame koos muusikat. Sealt ka kogu see asi sündiski. Me kõik aitame üksteist, meie oleme rohkem meloodia- ja viisimeistrid, teised poisid (WATEVA koosseis - toim) rohkem produtseerivad ja teevad taustasid. "Eesti laulu" lugu sündis täpselt sedasi, et meil oli mingisugune väike taust juba olemas ja vaikselt hakkasime meisterdama, kuni tundus, et see lugu võiks olla see mida saata. Sealt see Karlide lugu sündiski," kirjeldas Karl-Kristjan loo valmimisprotsessi. Karl Killingut nägime "Eesti laulul" eelmisel aastal küll ansambliga Beyond Beyond esinemas, ent seda mitte võistlustules. Konkurssist poleks ta toona saanud ka parima tahtmise juures osa võtta, sest oli veel liiga noor. Nüüd viimaks avanes talle ka see võimalus. "Jah, täpselt, seda ma ootasingi! Eelmisel aastal oligi kõige suurem tõke just "Eesti laulule" minekuks see, et olin 15 alles," rääkis Karl Killing.

16:01
Katharina Toomemets

Seitsmes laul: Karl-Kristjan & Karl Killing (ft. WATEVA)

Karl-Kristjan & Karl Killing
15:09
Katharina Toomemets

Evestuse spetsiaalselt "Eesti lauluks" valminud lugu "Welcome to my world" on kõigest kahe minuti pikkune. Ott Evestuse sõnul lähtus ta siinkohal ütlusest, et kõik mis on võimalik, pole hädavajalik. "Selles loos sai just ära võetud kõik, mis ei olnud hädavajalik ja jäigi alles kõik see, mis on hädavajalik selleks, et sõnum edasi öelda," selgitas ta. Evestus on paistnud silma oma pööraste muusikavideote ja lavašõu poolest. Kas võib oodata, et tänavu näeme veel pöörasemat lavašõud kui omal ajal Winny Puhh seda pakkus? "Neil on täiesti oma teema ja oma asi, mida nad ajavad. Mina teen täiesti oma asja," sõnas Evestus ja lisas, et kindlasti ei hakka ta kuidagi Winny Puhhiga võistlema ega püüdma neid üle trumbata. Küll aga kinnitas ta, et mees-klaveri-taga-istumas tüüpi esinemist me sel korral tõepoolest ei näe. "Teeme ikka nii nagu Evestusele kombeks - see pole kunagi väha lihtne ja tavaline," ütles ta.

15:01
Katharina Toomemets

Ott Evestus on EVESTUSe nime all alternatiivset elektroonilist muusikat produtseerinud aastast 2006. Sellest ajast saadik on ta välja andnud kaks albumit, ühe EP ja seitse muusikavideot. Evestus on viimaste aastate jooksul tuuritanud Venemaal, Euroopas, Skandinaavias ja Inglismaal teiste hulgas legendaarse industriaali lipulaeva MINISTRYga ja LA legendaarse electropunk bändiga Youth Code. Live bänd on Evestusel alati muutuv vastavalt vajadusele ja olukorrale ning sealt on varasemalt läbi käinud ka näiteks produtsent Ago Teppand ja C-Jam tšellokvartett. Hetkel töötab Ott oma järgmise albumi kallal briti produtsendi Ade Fentoniga (Gary Numan). Lugu „Welcome To My World ei kuulu albumimaterjali hulka, vaid on kirjutatud spetsiaalselt „Eesti laulu“ konkursiks.

15:01
Katharina Toomemets

Kuues laul: Evestus „Welcome To My World“

Evestus
14:09
Katharina Toomemets

Tunamullu lauluga "Hispaania tüdruk" konkursil õnne proovinud Indrek Ventmann astub sedapuhku võistlustulle lauluga "Tempel". Ventmann sõnab, et tänavune lugu on "Hispaania tüdrukust" teistsugune. "Natuke zenilikum, natuke sügavam lugu," kirjeldas ta. "Tänapäeval on selline elutempo - seda kiirust ja müra on päris palju igal pool. Ma arvan, et see laul tõmbab natuke pidurit ja igaüks võib ise ette kujutada, mis see tempel või selline pühapaik, kus saab olla oma rahus ja headuses," selgitas ta laulu põhisõnumit. Indreku sõnul on ta tänu ülemöödunud aastal osaletud "Eesti laulule" kogemuse võrra rikkam ja arvab, et oskab seda nüüd taas võistlustules olles targasti ära kasutada. Kindlasti kavatseb ta sel korral ümberringi käivat melu rohkem nautida ja rahulikumalt võtta.

14:05
Katharina Toomemets

Indrek Ventmann on proviisor ja laulja. Varasem telekogemus tuleneb „Eesti laulu“ poolfinaalist looga "Hispaania tüdruk". Indrek on kaasa löönud ka mitmetes Vanemuise teatri muusikalides.

14:01
Katharina Toomemets

Viies laul: Indrek Ventmann „Tempel“

(Anete Toming)
13:13
Katharina Toomemets

Eliis Pärna ja Gerli Padar esitavad Imre Sooääre kirjutatud laulu nimega "Sky". Imre Sooäär kirjeldas, et laul sündis viie minutiga, seda maailmakuulsas Santa Monica kail Los Angeleses. "See (laul - toim) sündis tegelikult südaöösel ja täpselt niimoodi nagu ta sealt viie minutiga tuli, nii ta ka jäi. Ma nägin ilmutust, et seda peavad laulma Gerli ja Eliis. Ja nüüd nad on siin ja laulavad seda," kirjeldas Sooäär. Miks aga paneb nii Eliisi kui Gerlit jätkuvalt tahtma "Eesti laulul" võistelda? Eliisi sõnul polegi võistlusmoment siinkohal tingimata põhjuseks. "Ma arvan, et nii minu kui ka Gerli puhul oli lihtsalt Imre kirjutatud imeilus lugu see, mis puudutas meid mõlemaid. Ja selle esitamine kontekstis, kus väga paljud inimesed saavad seda kuulata - tundub nagu loogiline. Sa saad jagada seda emotsiooni suure hulga inimestega," sõnas ta. Muide, kõnealune võistluslaul on üks osa praegu pooleliolevast muusikalist, mida loodetavasti saame mõne aja pärast juba lavalaudadel näha.

13:02
Katharina Toomemets

Eliis Pärna on laulja, kes on muusikaga tegelenud terve oma elu. Teismeeas võis Eliisi näha erinevates rollides Estonia Rahvusooperi lavadel, suurem läbilöök soololauljana toimus 2008. aastal, mil Eliis pääses telesaate "Eesti otsib Superstaari" finaali ning saavutas 6. koha. 2014. aastal kolis Eliis Marrakechi, kus poole aasta jooksul oli tal võimalik 6 päeva nädalas laval olla ning laulda nii üksi kui ka erinevate kollektiividega. Eliis on viimase 9 aasta jooksul esinenud nii akustiliste kontsertidega kui ka teinud elektroonilist muusikat koostöös produtsent Meelis Meriga. Selle koostöö üks suurimaid esinemisi on olnud Eliisi ja Meelis Meri ühise loo “Freedom” esitamine koos täiskoosseisus ERSOga.

Gerli Padari esimene tõsisem ülesastumine muusikas oli 1994. aastal võit ETV laste laulusaates "Laulukarussell”. Järgmisel aastal osales Gerli ETV laulusaates "Kaks takti ette”. 1995. aastal võitu ei saabunud, kuid 1997. aastal osales Gerli uuesti ning võitis. Ta on õppinud muusikakoolis klaverit ja omal algatusel ka saksofoni. Muusikat on ta õppinud ka Rootsis Gävles. Gerli on osalenud sooloprojektides ning olnud Soome ansambli Rock Elements solist. Ta on tuntud ka muusikalinäitlejana. 2005. aastal loodi Gerli eestvedamisel ansambel Glive, mille solist Gerli on. Gerli võitis 2007. aastal lauluga „Partners in crime” Eesti eurolaulu valimiste võistluse ning esindas meid Eurovisionil.

13:01
Katharina Toomemets

Neljas laul: Eliis Pärna ja Gerli Padar „Sky“

Gerli Padar ja Eliis Pärna (KAIRIT LEIBOLD)
12:10
Katharina Toomemets

Frankie Animali liikmete Marie Vaigla ja Jonas Kaarnametsa sõnul on nende laulu puhul tegu pesuehtsa südamevalulauluga. "Ma arvan, et inimesed, kes on sellist suhtevalu läbi elanud, need tunnevad erinevat Mistyt sealt enda jaoks ära," kirjeldas ansambli kittarist Jonas. Laulja Marie Vaigla sõnab, et laul võib vajada natuke süvenemist ja loo mõttest arusaamiseks võib olla tarvis laulu kuulata rohkem kui korra. Samas on laulul haarav refrään, mis jääb meelde. "Sellepärast ta ka siia "Eesti laulule" pääses - muidu ta poleks pääsenud, kui esimesest kuulamisest poleks võlunud," sõnas ta.

Loe rohkem