Amber TamblynFoto: AFP / Scanpix
Maailm
18. detsember 2017, 12:51

KULDGLOOBUSTE MUSTKLEITLASED: näitlejannad avaldavad Hollywoodi ahistajate vastu meelt

Näitleja Rose McGowan väljendas laupäeval Twitteris pahameelt planeeritava nn musta kleidi protesti suhtes. Jutu järgi kavatsevad mõned näitlejannad 8. jaanuaril toimuval Kuldgloobuste galal kanda musta kleiti, avaldamaks meelt seksuaalse ahistamise vastu filmitööstuses, vahendab ABC News. See idee on aga McGowani kolleegidega tülli ajanud.

„Näitlejannad nagu Meryl Streep, kes töötas hea meelega Seakoletise [Harvey Weinsteini] heaks, kannavad Kuldgloobustel vaikiva protesti märgiks musta,“ alustas McGowan oma Twitteri-säutsu. „TEIE VAIKUS ongi probleem. Te võtate rahumeeli vastu võltsi auhinna & mingit muudatust ei tulegi. Teie silmakirjalikkus on tülgastav. Võib-olla peaksite hoopis Marchesa [Weinsteini naise firma] riideid kandma." McGowani hinnangul pole vaikiv protest piisav. Tema on olnud filmimogul Harvey Weinsteini ahistamisskandaali üks võtmeisikuid ja peamisi võitlejaid Hollywoodis lokkava ahistamise vastu.

Ehkki McGowan nimetas Meryl Streepi, pole viimane üldse tunnistanudki, et kavatseb kindlasti musta kleidi meeleavaldusega kaasa minna. „No ei tea. Mina ei ütle midagi. Peate teleka käima panema ja ise vaatama,“ kommenteeris Streep, kui temalt küsiti, kas ta kavatseb galal kuidagi oma meelsust näidata. Streep on varem öelnud, et ta ei olnud 64aastase Weinsteini käitumisest teadlik. McGowan süüdistab aga Weinsteini lisaks ahistamisele ka vägistamises.

Rose McGowani sõbranna ja kolleeg Amber Tamblyn aga on nördinud, et McGowan ennast sedasi väljendab ja teisi naisi maha teeb. „Mina ei toeta ühtki naist (ega meest), kes häbistab või mõnitab nende naiste liikumist, kes üritavad midagi muuta. Ütled, et kandke Marchesat? See on sinust väga madal, Rose.“ Tamblyn lisab, et McGowan ei pea mustkleitlasi toetama, kui seda ei soovi, kuid nemad toetavad teda endiselt. „Must kleit on alles algus,“ lubab ta.

Rose McGowan Foto: AFP / Scanpix

Harvey Weinsteni tegude ilmsikstulekuga algas diskussioon Hollywoodis kalevi all peidus olnud ahistamisjuhtumite üle, samuti läks käima #metoo kampaania sotsiaalvõrgustikes ja laiem arutelu seksuaalsest ahistamisest ja vägivallast.