Foto: LAURA OKS
Müstika
17. detsember 2017, 17:08

Miks usuvad inimesed paranormaalseid nähtusi? (8)

Umbes 75 protsendil inimestest on mingisugused paranormaalsed uskumused, mõnedel isegi isiklikud kogemused. Miks inimesed üleloomulikesse nähtustesse nii kindlalt usuvad?

Kummitustesse on uskunud ka mitmed tuntud inimesed nagu näiteks Suurbritannia peaminister Winston Churchill ja šoti luuletaja Arthur Conan Doyle. Kuigi paranormaalsusesse uskujaid on palju, ei tähenda see tingimata, et me elamegi müstikast ja kummitustest tulvil maailmas. Üleloomulikkusesse uskumise taga võivad olla hoopis psühholoogilised põhjused, kirjutab BBC

Psühholoogid usuvad, et paranormaalseid nähtusi võivad näha ajukahjustusega inimesed. See ei ole aga tingimata ainus variant. Mitmed kummituslikud nähtused võivad tegelikult olla optilised illusioonid, mis on tekkinud kas halva valgustuse või selle tõttu, et inimene on tarvitanud narkootikume või lihtsalt üleväsinud. 

Kuigi tavalised tekitavad kummitused inimestes ärevust, võivad nad kas vastupidisena mõjuda. Psühholoogid usuvad, et paranormaalsed nähtused aitavad meie ajul toime tulla maailma kaootilise ja juhusliku poolega. 

Ebausklikud inimesed on paranormaalsusele aga vastuvõtvamad ning näevad tonti sageli ka seal, kus seda polegi. Mõningatel juhtudel võib üleloomulikku uskumine inimese saavutusvõimele kaasa aidata. Näiteks võib amuleti kandmine inimesele nii-öelda head õnne tuua, kui ta ise sellesse usub.