Rupert MurdochFoto: AFP
Tele
15. detsember 2017, 11:15

Rupert Murdoch müüs 21st Century Foxi 52 miljardi eest Disneyle (1)

Meediamogul Rupert Murdoch nõustus müüma suurema osa oma hiigelfirmast 21st Century Fox 52,4 miljardi dollari eest Disneyle.

BBC Newsi teatel kuuluvad tehingu alla nii Foxi filmi- ja telestuudiod, suur osa voogedastusfirmast Hulu, arvukad investeeringud kui ka 39% suurune osalus satelliitjaamas Sky. Ülejäänu põhjal moodustab Fox uudistele keskenduva kompanii.

21aastasena isalt Austraalias ajalehe pärinud ning sellest enam kui 50 aasta jooksul maailma ühe suurema uudiste- ja filmiimpeeriumi üles ehitanud Murdochi (86) jaoks kujutab supertehing järsku suunamuutust. Nii Fox kui Disney on öelnud, et tehing annab neile kiirelt muutuvas meediatööstuses konkurentsivõimelise positsiooni.

Foxil on vaja kaikaid kodaraisse loopida tehnoloogiafirmadele Netflix ja Amazon, kes meelitavad vaatajaid filme ja seriaale arvutist vaatama. Murdochile kuuluva The Suni endine toimetaja David Yelland kinnitab, et Disney suudab nüüd California tehnogigantidega rinda pista.. „Kümne aasta pärast on olemas kaks Hiina ja neli USA giganti. Ja praegustest meelelahutusfirmadest on selleks ajaks ainsana elus Disney,“ ennustab ta. 

Meediamagnaat Murdoch abiellus poolteist aastat tagasi Mick Jaggeri eksnaise Jerry Halliga (61). Ruperti esimene abikaasa ning kolme lapse ema oli Eesti päritolu Anna Maria Torv (nüüdsel ajal Anna Murdoch Mann).