Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
15. detsember 2017, 11:18

FAKTIKONTROLL | Ka Tõnis Mägi Cicero tsitaat on vale (111)

Tõnis Mägi andis eilses Maalehes mõjuva intervjuu, kus kasutas praeguse eluolu kritiseerimiseks mõjukate meeste tsitaate. Lähem vaatlusel selgub, et kuulus laulja on sattunud tsitaate otsides libauudiste ohvriks.

Eile kirjutas Õhtuleht, kuidas Mägi kasutas marksistist filosoofi Herbert Marcuse essees “Repressiivtolerants” väidetavalt ilmunud tsitaati “Kõikide piinatud vähemuste, anarhistide, immigrantide, seksuaalvähemuste taotlusi tuleb teatud piirideni soodustada. Kuni varasem ühiskonnamudel on muutunud ebakindlaks, et sellele suurem hoop anda. Enamuse jõu vähendamiseks tuleb vähendada põlisrahva rolli...", mida aga reaalselt antud essees parimagi tahtmise korral leida ei saanud.

Lisaks eelmainitule kasutas Mägi Maalehes ka väidetavaid Cicero sõnu. "Ma ei oska ise nii hästi sõnastada, ma pigem tsiteeriksin veel. Kuula, kuidas üks mees kirjutab: “Riigieelarve peab olema tasakaalus. Raha peab olema tagatud. Riigikassa tuleb taas täita. Riigivõlga tuleb vähendada. Ametnike ülbus tuleb lõpetada ning välisriikide mõju tuleb vähendada. Muidu läheb Rooma pankrotti. Inimesed peavad taas õppima tööd tegema, selle asemel et elatuda riigiabist.” Sa ei usu, aga nii kirjutas Cicero aastal 55 enne meie ajaarvamist. 2068 aastat tagasi! Mitte midagi ei ole muutunud."," rääkis Tõnis Mägi.

Õhtulehega võttis ühendust lugeja, kellele jäi sarnane tsitaat ette faktikontrollile pühendunud veebisaidile Snopes. Selgub, et lause on pärit 1965. aastal välja antud romaanist "Raudsammas", mis kirjeldab Vana-Rooma elu. Kirjanik Taylor Caldwelli raamatus tegutsevad päriselt elanud inimesed, kuid romaan on ikkagi väljamõeldis.

Marcuse tsitaadi võttis Mägi tõenäoliselt eestikeelsest Vikipeediast, kus see oli valesti kirja pandud. Cicero lause aga pärineb kümmekond aastat tagasi levima hakanud interneti-meemist.