Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
15. detsember 2017, 00:00

Kuidas Tallinna sadamasse jõudis 203 Ameerika kommunisti (6)

„Teisipäeval, 15. detsembril kella 11.30 paiku saabus lumesajuse ilmaga Tallinna sadamasse Rootsi valgevärviline reisiaurik Kastelholm Stockholmist 203 Ameerika kommunistiga, kellel on tung pääseda Nõukogude Liitu. Tulijad üllatasid sadamasolijaid sellega, et laeva sildudes kogunesid Kastelholmi tekil gruppidesse suure punase, sirbi ja vasara kujutisega lipu ümber ning laulsid kommunistlikke laulusid,“ kirjutasid ajalehed 1931. aastal.

Tulijate seas oli rohkesti naisi ja lapsi, aga ka oskustöölisi, kes olid enda sõnul pikka aega töötuina virelenud. Sadamakail ootas neid kolmanda klassi vagunitest koostatud rong. Linna ei tahetud kommuniste lasta. Läbi Eesti pidi rong sõitma lukustatud ustega ja võimalike rahutuste hirmus ei tahetud neile esiti Narvas hommikusöökigi anda. Eineta nad siiski pärast vaidlust ei jäänud. Tugeva politseivalve all said nad salgakaupa sööklas käia enne, kui erarongiga Eestist lahkusid.

Kuhu minek oli? „Kergeis suverõivis lähevad kommunistid talvisele metsatööle Onega järve juurde Petrozavodski lähedal,“ kirjutasid lehemehed lisades, et rahvuselt on Ameerika kommunistid enamasti soomlased. Värbajad maalisid neile pildi Venemaast kui punasest paradiisist.