Peapiiskopi Urmas Viilma advendikõne. Foto: Robin Roots
Eesti uudised
14. detsember 2017, 18:36

KIRIKUTE NÕUKOGU: põhiseaduses olgu märge, et abielu on mehe ja naise liit (63)

Eesti kristlikke kirikuid ühendav Eesti kirikute nõukogu (EKN) otsustas, et peab vajalikuks sätestada põhiseaduses abielu ühe mehe ja ühe naise liiduna.

Peapiiskop Urmas Viilma sõnul oleks selle tulemuseks kogu ühiskonnas suurem selgus, vähem hirmu, rohkem üksteisest lugupidamist, üksteisega arvestamist ning hoolivust: „Minu unistus on, et ühiskond terveneks taas!“

Otsus võeti vastu 14. detsembril toimunud EKNi töökoosolekul. EKN ühendab endas kokku kümme liikmeskirikut.

Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) avalike suhete assistent Toomas Nigola ütles Õhtulehele, et tänane otsus kasvas välja peapiiskop Urmas Viilma 30. novembril Toomkirikus toimunud advendimõtisklusel.

Viilma tegi toona ettepaneku täiendada põhiseadust sättega, mis sõnastab selgelt abielu ainult ühe mehe ja ühe naise vahel sõlmitud liiduna. Peapiiskop nimetas seda ühiskondlikuks kokkuleppeks kodurahu nimel.

„Juba poolteist aastat tagasi riigikogu fraktsioone külastades tegin kõigile ettepaneku, et see [kooseluseaduse] teema tuleks ühiskonna tervenemise huvides külmutada ning otsida alternatiivseid edasiviivaid ja ühiskonda positiivselt taasühendavaid lahendusi. Tundus, et mõneks ajaks võeti aeg maha, kuid lahendusi, millega oleks osapooli rahu saavutamise nimel veenda suudetud välja ei pakutud,“ ütles Viilma.

„Ma palun kõigil vaidlevatel ja vastanduvatel osapooltel ilma eelarvamusteta tõsiselt kaaluda ettepanekut, täiendada Eesti Vabariigi põhiseadust sättega, mis sõnastab selgelt abielu ainult ühe mehe ja ühe naise vahel sõlmitud liiduna. Selle ettepaneku lahutamatuks osaks on ühiskondliku kokkuleppe sõlmimine väga erinevate osapoolte, poliitiliste erakondade ning institutsioonide ja organisatsioonide vahel.

Kokkuleppega külmutatakse kõik senised kooseluseadusega seotud ettepanekud selle eesmärgiga, et pärast abielu mõistele põhiseadusliku kaitse andmist astuda järgmine samm ja reguleerida kasvõi eriseaduse tasemel ülejäänud koos- ja ühiseluviisid.

Ühiskondlik kokkulepe võimaldab tuua ühiskonda rahu nõnda, et traditsioonilise abielu mõiste hägustumise pärast kartjad ei pea enam muretsema ning samal ajal ei ole seksuaalvähemustel põhjust ennast tunda ühiskonnas teisejärguliste kodanikena, kuna saavad kindlusetunde, et nende kooselu saab juriidiliselt kehtivaks ning neile tagatakse tsiviilõiguseid, mille järele nad oma kooselu turvaliseks korraldamiseks seni on tarvidust tundnud.“