Jaanus Nõgisto meenutab Vabal Laval toonase muusika sündi. Fotomeenutus suvisest Ruja suurkontserdist. Foto: Robin Roots
Eesti uudised
14. detsember 2017, 16:29

Ruja vinüüli „Põhi, lõuna, ida, lääs..“ esitletakse Vabal Laval

Justkui suvise Ruja suurkontserdi jätkuks esitletakse 28. detsembril kell 20 Tallinnas Vabal Laval Ruja plaati „Põhi, lõuna, ida, lääs…”.

Ruja n-ö progeaeg on jäänud laiemale avalikkusele teenimatult tundmatuks. Selgus, et 1979. aastal LP-na ilmuma pidanud materjal on kõigest vaid osa ansambli loomingust. 1975–1980 kirjutas ja salvestas Ruja palju muusikat filmidele, teatrilavastustele ja telesaadetele. Samuti tuli päevavalgele paar linti Ruja kontsertsalvestustega 1976. ja 1978. aastast. Nii saigi põhiplaadi kõrvale tehtud teine plaat, mis annab põgusa ülevaate Ruja kontserttegevusest ning nende osalusel salvestatud teatri- ja filmimuusikast.

Vinüülplaatidega on kaasas boonus-CD, mille aluseks on Ruja toonase helirežissööri Mati Braueri salvestused, kus on helilõike Ruja tööst stuudios, Braueri intervjuud bändi liikmetega ning tema enda arutlusi Ruja muusika teemal.

Kokkuvõttes annab komplekt hea ülevaate 1975–1980 Ruja mitmeplaanilisest tegevusest.

Õhtu alguses tutvustab Jaanus Nõgisto plaadi ja toonase muusika sündi. Õrnemaid lugusid kogumikult esitab Liisi Koikson. Ruja ja oma lugudega astub ürituse teises pooles lavale Mikk Tammepõllu bänd.

Peale selle peaks peagi DVD-na ilmuma kinodes linastunud Tarvo Mölderi kahetunnine muusikadokumentaal „Eesti muld ja Eesti Ruja“, mis toob vaatajateni tänavu augustis Tallinna lauluväljakul toimunud kontserdi ning viib rokkansambli Ruja proovisaali, lavale ja lava taha.