Jõulud
15. detsember 2017, 14:05

Kui hästi tunnevad üksteist koos jõulutuuritavad Marta Laan, Nele-Liis Vaiksoo ja Tanja Mihhailova-Saar?

ÕL VIDEO | VIKTORIIN: kui vanalt alustas Nele-Liis laulmist, kus on sündinud Tanja ja mis auhinnaga pärjatud Marta Laan? (9)

Tanja Mihhailova-Saar, Nele-Liis Vaiksoo ja Marta Laan on sel aastal käed löönud ja otsustanud koos jõulutuurile minna. Aga see ei ole mingi tavaline jõulutuur, vaid kiiksuga. Jah, see kannab nime „Kiiksuga jõulud“.

„Nele-Liis hakkas numbreid valima,“ ütleb Marta, kuidas nad kolmekesi kokku said. „Hakkasin vaatama, et kes vastu võtab ja Tanja võttis esimesena. Tema helistas järgmisele ja Marta võttis vastu,“ muigab Nele-Liis. Tanja ütleb, et Nele-Liis helistas talle juba suvel ja uuris, kas Tanjal on detsembriks midagi ees. Ning pakkus, et võiks teha ühe naiste tuuri. „Laulsime ühel kontserdil kolmekesi koos Kaire Vilgatsiga ja tundus tore, kui kolm naist laulavad,“ seletab Tanja, kuidas mõte idanema hakkas. Omavahel arutati, keda kolmandaks kutsuda ning Nele-Liis pakkus Marta välja. „Ta teadis, et Marta laulab väga hästi ja mina usaldan Nele-Liisi. Ma ei teadnud Martast siis väga midagi.“ Nele-Liis ütleb, et nad tahtsidki, et kolmas liige oleks Eesti laiemale üldsusele natuke tundmatum, laulja mõttes. „Mõtlesime, et võiks proovida,“ ütleb Nele-Liis ja Marta lisab: „Nüüd me siis proovime.“

Laan oli kahe korüfee pakkumise üle väga rõõmus ja vastas kohe jaatavalt. „Siis hakkasin pabistama. Eks ma vaikselt kohanen, aga toredad ja sõbralikud naised on – ei ole mul veel sukkpükse enne lavaleminekut lõhki tõmmanud,“ muigab ta, mispeale Nele-Liis ja Tanja lõõbivad, et oodaku ta aga, esimene kontsert on alles ees ja küll need sukad katki lähevad ja kingad ära kaovad.

Miks aga just kiiksuga jõulud? „Me oleme kõik hea huumorimeelega. Meil pole ühtki kontserti kirikutes. Kuigi meile väga meeldib kirikutes esineda, siis seekord mõtlesime, et need jõulud võiksid olla meie moodi ja tahaksime natuke nalja ka visata,“ sõnab Tanja. „Tuleb nalja, et saaks rahvaga end vabalt tunda, suhelda ja naljakaid seiku oma elust ja jõuludest rääkida ning esitusele tulevad ka õiged jõululaulud,“ lubab ta. Tanja ütleb, et tal on jõuludega huvitav suhe, sest kuni täiskasvanuks saamiseni ta jõule ei tähistanudki. „Meil lihtsalt ei peeta neid,“ ütleb ta. „Tanja on jõuluvõhik,“ naerab Marta. Seda, kas esitamisele tuleb ka näosaate lugusid ja lauljate endi hitte, naised ei paljasta. „Midagi huvitavat tuleb kindlasti, sest näosaade meid seob. Aga seda, mida me sealt oleme välja kaevanud, ei saa veel öelda.“

Kuidas naistel omavaheline koostöö sujub? „Eks me teeskleme praegu, et läbi saame. Suhteliselt ebameeldivad inimesed on,“ ütleb Nele-Liis ilmselge irooniaga. „Ma ütleks ka, et raskete iseloomudega ja laulavad ka hästi kõvasti, see on minu põhiprobleem,“ annab Martagi hagu. Tegelikult, tunnistab Nele-Liis, on väga tore. „Proovid on olnud üllatavalt töökad ja toimekad.“ Alguses kartis Vaiksoo, et kui neil kedagi asja juhtimas pole, võib natuke nihu minna, kuid tegelikult on kõik hästi. „Oleme mõne loo puhul ka Maikeni abi palunud, kes on meiega proovi teinud ja aidanud kolmehäälsusi paika panna.“ Tanja ütleb, et on tõesti tore. „Mulle väga meeldib, et meil kolmel on hea huumorimeel. Mulle meeldivad inimesed, kellega saab laval ja lava taga nalja visata nii, et keegi ei solvu.“ Seepeale teatavad Marta ja Nele-Liis, et nad ikka õhtuti kodus nutavad ka. „See on täiesti teie probleem,“ naerab seepeale Tanja.

Detsember on kõigil naistel kibekiire tööaeg, sest lisaks jõulutuurile tuleb ka muid tegemisi teha. „Mul hakkasid teatris uued proovid ja seal tuleb ka ikka käia,“ ütleb Marta. „Mul oli näosaade, erinevad kontserdid oma bändiga ja Swingersitega, tuur otsa ja juba ongi pool detsembrit selja taga,“ ütleb Tanja. „Eks ta kiire aeg on, aga igal aastal on kiire detsember. Eks see on oma valik ka,“ ütleb ta, et midagi uut selles pole. Nele-Liis ja Tanja veedavad aastavahetuse laval, Tanja jaoks on see juba 21. aasta järjest aastavahetusel esineda. Jõululaupäeva on kõik aga omal targu vabaks teinud. „Mul ongi detsembris ainult üks vaba päev ja 24. on alati ainus kuupäev, mille ma vabaks jätan,“ ütleb Tanja, et kuna ta 18 aastat oma elust jõule ei tähistanud, teeb ta seda nüüd suurima rõõmuga. „Ma olen küll kahed eelnevad jõulupühad töötanud, aga sel aastal on nii palju muid toimetamisi olnud, et ootan juba jõuluõhtul seaprae nosimist.“

Naised alustavad oma jõulutuuri juba sel pühapäeval, 17. detsembril Võrust ning lõpetavad 30. detsembril Kuressaares.

Vaata videost lõbusat viktoriini, mille me Tanjale, Martale ja Nele-Liisile tegime, et teada saada, kas naised ikka tunnevad üksteist piisavalt hästi, et koos tuurile minna.

Küsimused olid sellised:

Tanjale:

Mitmenda lavakunstikooli lennu lõpetas Marta 2010. aastal?

Keda kehastas Marta näosaate tänavuses finaalis ning mitmenda koha ta sai?

Kui vanalt ja kus alustas Nele-Liis laulmist?

Mitme aasta möödumist muusikalilaval tähistas Nele-Liis 2013. aasta detsembris, kui andis välja oma esimese sooloalbumi „Mina“?

Nele-Liisile:

Aastal 2008 sai Marta ühe teatriga seotud auhinna. Mis see oli?

Keda pidas Marta Laan lapsena oma isaks?

Kus on Tanja sündinud? 

Tanjat ei võetud muusikakooli ja nii õppis ta Viljandi kultuuriakadeemias hoopis teist eriala. Mida?

Martale:

Millise tüdrukutebändi koosseisus on Tanja olnud?

Millises filmis Tanja peagi ekraanile tuleb?

Mitmenda koha sai Nele-Liis 2000. aastal „Laulukarusellis“? 

Mis ala esindaja on Nele-Liisi isa Raul?