"PUUDUTA MIND!" 7. saade - Jesper Parve soe soovitus naistele: seks, võileivad ja vaikus
Inimesed
15. detsember 2017, 13:06

„Puuduta mind!“ igal neljapäeval kl 18 Õhtulehe veebis ja Facebookis

"PUUDUTA MIND!" 7. saade - Jesper Parve soe soovitus naistele: suuseks, võileivad ja vaikus (60)

Igal neljapäeval kell 18 kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind!“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, teadlased, koolitajad ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuht Anu Saagimi seekordseks üllatuskülaliseks oli mees, kes räägib otse ja ausalt meeste väest, kriisidest, naistest, võimust, tervisest, sõpradest ja edust. 

Kohe meie intervjuu alguses kinnitab maailmarändur ja tuntud blogija Jesper, et mees on väga lihtne olevus, laenates vaimuka fraasi ühelt stand-up koomikult: "Mees vajab õnnelik olemiseks vaid kolme asja - suuseksi, võileibu ja vaikust." 

Foto: Jörgen Norkroos

 

Kes üldse on mees, millal saadakse meheks, millal mees võib öelda, et on mees? Kes kurat oskab sellele küsimusele praegusel ajal Eestis vastust anda?

Jesper: Vanadel aegadel oli lihtne – olid kindlad asjad. Kes Vene sõjaväest tagasi tuli, oli mees. Siis oli aeg naine võtta, pere teha ja ülejäänud elu tööd rügada, et naine saaks kodus hakklihakastet ja kartulit vaaritada ning mees töö juures viina juua. Elu oli lihtne, sest ei teatudki muud viisi. Ei olnudki muud viisi. Aga oled sa kunagi üldse mõelnud, kes sa oled – oled sa mees või oled veel poiss? Oled sa mees, kes vastutab ja kellele võib loota? Või oled veel poiss, kes otsib abi ja kindlust teiste silmadest? Mehed, te valite hoolega autot, valite krunti, valite tööd, valite laenutingimusi. Olge head ja mõelge väga läbi ka see, kellega soovite oma elu koos veeta. Sest hea naine võib tõsta sind kõrgustesse, kuid halb tirida põrgusse. Hea avab sinus uskumatu potentsiaali ja vaimu, halb tapab igasuguse loovuse ja väe. Sellega, kelle valite enda kõrvale, veedate loodetavasti koos kogu oma ülejäänud elu. Nii et ikka valige, kui muidugi on veel võimalus valida.

Buduaari turg - Mari Ojasaar Foto: Arno Saar

Jesper, kas sina oled leidnud selle õige naise?

Elan koos juba kaheksa aastat väga ägeda naise, Mariga ja meie perre on oodata peagi teist last. Oleme mõlemad pisut lillelapsed, kes armastavad reisida ja ei pelga seiklusi. 

Endine profikorvpallur lisab, et on vist lõpuks leidnud ka oma tee. Ta on palju uurinud mehe väge, meheks olemist ja meheks elamist ning jagab nüüd koos teiega oma kogemusi ja juhtumisi. Jesper rõhutab, et tema hiljuti ilminud raamatus "Mees" on kirjas just tema lugu ja mõtted, mis teda on aidanud. Seda lugedes tuleks meeles pidada, et igaühel on siiski oma lugu. 

Jesper: Meestele mõeldud kirjandust ilmub Eestis üldiselt vähe. Seetõttu on iga uus raamat, mis meeste elu ja väge kirjeldab, väga teretulnud külaline minu raamaturiiulis. Midagi nii mahukat ja konkreetset meeste väest ei ole minu teada eesti keeles varem ilmunud. Selle raamatu puhul on tõesti tegemist millegi erakordse ja teistsugusega. Varasemalt meestele ilmunud sellealane kirjandus on olnud mõnus ja lihtne pühapäevalugemine, kust on olnud hea noppida mõned ideed, kuidas oma olemist ja elamist muuta väärikamaks ja mehelikumaks. Raamat "Mees" on aga hoopis konkreetsem, raskekaalulisem ja ka väärikam.

Kas raamatus on konkreetsed nõuanded? Too mõned näited.

Eelmiste minu raamatute tekstid on voolanud rahulikult ning nende lugemine on olnud pigem meelelahutus, kus hiljem on hakanud mõned mõtted mu peas ennast lahti harutama. See raamat aga paneb haamriga, konkreetselt ja sügavale - vahest isegi ajab sind vihale. Kuid ta on täis teadmisi ja lahendusi väga paljudele erinevatele küsimustele.

Ma ütleks nii - see raamat peaks olema iga endast lugupidava mehe riiulis aukohal. Aastakümneid tagasi olid alates traktoristist kuni tuumafüüsikuni riiulil reas ENE-d. Kui ei osatud anda seletust mõnele sõnale, probleemile või ei leitud õiget vastust ristsõnades esitatud küsimustele, otsiti lahendust just nendest teatmeteostest. Ajad on edasi läinud - nüüd on viimane aeg need ajast ja arust tarkuseõpikud makulatuuri viia ja riiulisse tekkinud kohale paigutada kümne raamatu asemele vaid üks uus. Raamat "Mees" annab teile vastused palju tähtsamatele küsimustele, kui "milline on Peipsi suurim kala" või "mis on "Madise täht". Ta annab mehele vastuse - kes oled sina ja mis kurat sinuga tegelikult toimub.

Niipalju kui olen lugenud ja erinevate naisterahvastega vestelnud, siis olen mõistnud, et nende number üks emotsionaalne vajadus on kindlus ning et nad saaks tunda ennast väljaspool hädaohtu. Seda tunnet peab naisele pakkuma mees. Tegelikult on iga naise unistus kohata sellist meest, kes oleks talle toeks rasketel hetkedel ja seisaks ta kõrval, selg sirge. Kui sa aga juba naise väikestele testidele alla vannud, mismoodi sa peaksid siis vastu seisma elu suurtele probleemidele ja mismoodi sa suudaksid olla tugev isane, kes oma pere eest hoolt kannab ja teda kaitseb. Mitte ükski naine ei suuda austada meest, keda ta võib väänata ja käänata nii, nagu tahab. Liidri iseloomu, selgroogu ja mõttekindlust tuleb näidata. Ja ennekõike seda, kuidas sa lubad endaga käituda ja kus on su piirid.

Kui naised leiavad su piirid, su selgroo, siis nad rahunevad mõneks ajaks, et siis varsti jälle alustada. Aga vähemalt oled sa teeninud hetkel nende heakskiidu. Selgroogu tuleb hakata näitama esimesest päevast peale. Muidu riputad natukese aja pärast oma naise aluspesu samamoodi nöörile nagu Ervin Abel filmis «Siin me oleme» ja pobised sõpradele, kui nad sulle kaasa tunnevad: «Hilja, peremees, hilja!». Sest see, mis suhte alguses paika pannakse, see ka tavaliselt jääb. Pärast midagi muutma hakata on juba raske ja huumoriga öeldes meestele ka ohtlik.

Nüüd küll naised natuke solvusid eelmise võrdluse peale...

Selle peale võin öelda, et ka mehed on tegelikult väga koeralaadsed olevused. Näide elust, mis iseloomustab seda kõige paremini. Mu elukaaslane õpetas meie kutsikale lamamist koos maiustega. Mingi aeg vaatasin rahulikult kõrvalt ja siis sekkusin ka oma ütlemisega "Lama, lama!" Selle peale ütles kaasa Mari: "Oota natuke, anna käsklus ja las ta siis natuke mõtleb. Küll ta välja mõtleb, mis tegema peab." Mina küsisin vastu: "Kas siin võib siis tuua paralleele meestega?" Ta ainult muigas selle peale kavalalt ja vastas, et "Teiega on veel lihtsam!".

Teada on, et eesti mees on kinnine. Tal on muresid, millest ta ei räägi, kuna see ei ole hea ja mehelik.

Ma lükkaks ümber neid arvamusi ja müüte. Tegelikult on väga okei rääkida oma muredest ja olla vahel nõrk. Olen suhteliselt tavaline eesti mees. Vahe peab sisse jääma. Ma ei ole selline üleküllastavalt kallistaja, aga samas ma ei ole külm kivi. Peab olema selline vahe sees, et on meelest ära läinud viimane kord. Siis on alati hea ja tore üllatus. Liiga palju head ka ei ole hea. 

Jasper Parve raamatu "Minu Bali" esitlus  Foto: Stanislav Moshkov

Eesti meest sõimatakse tihti lödipüksiks ja kardetakse, et välismaa mehed võtavad eesti naised üle?

Mõned naised eelistavad välismaa mehi, sest uus on alati huvitav. Päeva lõpuks tunnistavad kõik, et eesti mees on väga äge mees. Eesti mees võiks lausa uhke olla enda üle, just need, kes elavad väljaspool Tallinnat. Maapiirkondades on väga palju ägedaid, tugevaid ja andekaid mehi, kellel on võibolla natuke puudu enesekindlusest.

"Puuduta mind!"  - Anu Saagim, Jesper Parve  Foto: Jörgen Norkroos

Mida eesti naised tahavad?

Räägi nendega, ole kohal ja paku kindlustunnet. 

Täispikka intervjuud Jesperiga vaata Õhtulehe Facebookist ja veebist!