Kersti KaljulaidFoto: Alar Truu
Tele
12. detsember 2017, 20:22

TV3 VIDEO | Rahvuskonservatiivid kutsuvad looma presidendi tagandamise protseduuri (117)

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond tahab luua Eestis presidendi tagandamise protseduuri, sest riigipea tööandja on ikkagi riigikogu, millele ta ei saa ettekirjutusi teha.

EKRE riigikogu fraktsiooni juhil Martin Helmel ajas harja punaseks eilne parlamendi õiguskomisjoni Kadriorus käik, kus president Kersti Kaljulaid võttis sõna ka kooseluseaduse teemal. Helme sõnul on riigipea asunud oma sekkumisega ründama nii põhiseadust, kui ka võimude lahususe põhimõtet.

Partei esimees Mart Helme lisab, et presidendi selline käitumine ja suhtumine meenutab juba Louis XIV fraasi „Riik, see olen mina!“.

"Kersti Kaljulaid on aga asunud ründama nii põhiseadust kui võimude lahususe põhimõtet. Eesti vabariigis ei ole kahjuks seadustes ette nähtud presidendi tagandamise protseduuri. Tegelikult tuleb see protseduur luua, et teadlikult ja tahtlikult põhiseaduslikku korda lammutava presidendi saaks ametist tagandada. Kersti Kaljulaid tõestas oma sammuga veelkord, et ta ei ole Eesti rahva riigipea," ütles Mart Helme.

Mart Helme rõhutab, et president Kersti Kaljulaidi tööandja on riigikogu. „Riigikogu kinnitas ta vaikimisi ametisse ja mina riigikogu liikmena oleksin valmis Kaljulaidi ka vaikimisi ametist tagasi kutsuma. Eraettevõttes oleks firma nõukogu omanike tahte vastaselt käituva juhatuse liikme saatnud ammugi tootvale tööle,“ lisas Helme.