Alissija-Elisabet JevtjukovaFoto: Kinoteater
Eesti uudised
12. detsember 2017, 08:54

Valgast pärit venelanna hakkab teatris käimise eest palka saama

Alates 2018. aasta jaanuarist hakkab kõiki Eesti teatri uusi lavastusi vaatama Valgast pärit Alissija-Elisabet Jevtjukova. 21-aastane Alissija valiti välja 450 inimese hulgast, kes esitasid avalduse nn teatrivõhiku ametikohale.

Varem vaid kahel korral teatris käinud neiu tõi vähese teatrikogemuse põhjuseks kauge elukoha ja teatripileti kalliduse. Alissija kodune keel on vene keel, kuid Valga põhi- ja kutsekooli lõpetanuna suhtleb ta vabalt nii eesti kui vene keeles.

Eksperimendi korras vaatab vähese teatrikogemusega Alissija 2018. aasta jooksul ära kõik Eestis professionaalsete teatrite poolt välja toodud lavastused. See on palgaline ametikoht, mis loodud Kinoteatri juurde - usin teatrivaataja hakkab saama kultuuritöötaja miinimumpalka, mis tõuseb alates 2018. aastast 1150 euroni.

Alissija ise on ettevõtmisest põnevil. "Olles pärit teisest kultuuriruumist ning taustsüsteemist, pidasin varem oluliseks tarbida rohkem popkultuuri ja muud laadi meelelahutust, kui seda on teater. Oma piirangud seadis ka vene keelsest keelekeskkonnast tulemine. Antud eksperiment annab mulle aga võimaluse õppida tundma ka eesti kultuuriruumi."