Foto: Tiina Kõrtsini
Blogid
11. detsember 2017, 09:05

Kuidas eestlased Lääne-Saksamaale põgenesid ja mõrtsukaiks said (5)

„Kaks eestlast hüppasid ära Punaarmeest,“ kirjutab 12. detsembril 1986 Stockholmi Eesti Päevaleht. „Lääne-Saksa ametivõimud teatavad, et laupäeva, 6. detsembri varahommikul kell 7.40 põgenesid Helsmsfedti juures üle Ida-Saksa piiri kaks Nõukogude sõdurit. Mõlemad eesti rahvusest ja 19 aastat vanad. Noormeestest üks on teeninud Punaarmees üheksa, teine ainult ühe kuu. Noorukid ületasid tõkestatud piiriala jalgsi ja nii õnnelikult, et miinid ei plahvatanud ning neid ei avastatud.“

Peeter Sakarias ja Tauno Vaidla võeti Lääne-Saksamaal ja seejärel Ühendriikides hästi vastu. New Yorgis andsid väliseestlased neile tasuta korteri ja leidsid töökoha. Noormehed aga varastasid Eesti Majast raha ja sõitsid Los Angelesse, kus tutvusid väliseesti abielupaariga. Avo ja Viivi Piirisild võtsid Tauno enda juurde, Peetrile pakkus Georgia osariigis peavarju varakas järglasteta lesknaine Linda. 

1988. aasta juunis oli Peeter Taunol külas ja noormehed läksid Piirisildadega tülli. Tauno visati nende juurest välja. 18. juuli hommikul murdsid noorukid omanike ära olles Piirisildade majja sisse, lootes leida midagi väärtuslikku. Kui Viivi Piirisild koju tuli, lõid noormehed ta kirve ja pussiga vehkides maha.