PORTUGALI RAHVUSKANGELANE: Maikuus Kiievis Eurovisioni võitjaks tulnud Salvador Sobral tunnistas septembris, et tema tervis on väga nõrk ning ta peab oma saatuse andma arstide kätesse. Foto: REUTERS
Inimesed
11. detsember 2017, 00:01

Eurovisioni võitjale Sobralile siirati uus süda

Portugali populaarseim telekanal teatas laupäeval rõõmu-uudist: riigile kõigi aegade esimese Eurovisioni võidu toonud Salvador Sobral sai uue südame. 27aastase laulja elu oli rippunud mitu kuud juuksekarva küljes ja fännid palvetasid, et ta vastu peaks. Oktoobris leiti talle küll sobiv süda, kuid Salvador oli nii nõrk, et operatsiooni ette võtta ei saanud.  

Televisão Independente (TVI) teatas laupäeval, et Eurovisionil oma vanema õe Luisa lauluga „Amar pelos dois“ Eurovisioni võitjaks tulnud Sobralile tehti reedel südamesiirdamine. „Lõikus läks korda ning Salvador Sobral viibib praegu intensiivraviosakonnas,“ vahendas Wiwiblogs. Portugali rahvuskangelase fännid olid seda uudist kuude kaupa oodanud. Viimaks ometi vastati nende palvetele. 

Lissaboni Santa Cruzi haigla arstid rääkisid laupäevaõhtusel pressikonverentsil, et operatsioon tehti reede pärastlõunal. Intensiivraviosakonnas lamava laulja uue südame tegevust jälgivad spetsialistid. „Loodame, et Salvador kosub ja saab elada normaalset elu,“ ütles Santa Cruzi haigla kardiotoraalkirurgia osakonna peaarst dr Miguel Abecasis ajakirjanikele. 

Dr Abecasis kinnitas, et laulja tunneb end neljatunnise operatsiooni järel hästi, kuid toonitas, et kosumine võib võtta kaua aega. Südamekirurg rääkis, et sobiva doonorsüdame saabumisest teada saanud Sobral soovis talle kindlat kätt ning viskas nalja, soovitades tal lõikuse taustaks klassikalist muusikat kuulata. „Ta oli lõikuseks väga hästi valmistunud. Ta on noormees, kes mõistis sellise protseduuri raskusi,“ vihjas dr Abecasis südamesiirdamise ohtudele. 

ÕDE JA VEND: Sobralile kirjutas võidulaulu „Amar pelos dois“ tema vanem õde Luisa. Pärast triumfi esitasid nad selle üheskoos.  Foto: AFP

Kuuldused Sobrali haigest südamest ringlesid juba kevadel Kiievi Eurovisionil, kus ta tervislikel põhjustel esimestest lavaproovidest puudus. Toona asendas Sobrali tema laulu loojast õde Luisa. Kui džässvalsiks tituleeritud „Amar pelos dois“ rahvahääletusel Eurovisioni võitjaks kuulutati, kutsus vend õe lavale, et seda üheskoos esitada. Käisid jutud, et Sobral vajab hädasti südamesiirdamist, kuid ta kummutas need, väites, et võitleb songaga, mida aeg-ajalt opereerida tuleb.

Püsis mitu kuud elus vaid tänu masinatele

Kuid septembri algul teatas Sobral fännidele, et on nõrga tervise tõttu sunnitud lavalt taanduma. „Pole enam kellelegi üllatus, et mu tervis on õrn. Mul on probleem ja kahjuks on käes aeg anda oma keha teaduse kätesse,“ viskas ta Facebookis avaldatud videos nalja. „Pean eemalduma tavaelust ja astuma teise ellu, kus minu probleem lahenduse saab. Kahjuks ei tea ma, kui kaua see aega võtab.“ Laulja lubas peagi tagasi olla, kuid möönis, et ei tea, millal see juhtuda võib. Oma poolehoidjatele lubas ta anda tasuta lahkumiskontserdi. „See tuleb ilus ja eriline. Ajutine hüvastijätt.“ 

Laulja kummutas Portugali meedia väite, et tal on elada vaid kolm kuud. „Tundub, et olen seda kõike lugenud juba kauem kui kolm kuud. Loodan teid kõiki peagi näha ja usun, et kõik saab korda,“ üles ta Facebooki videos. 8. septembril andiski laulja fännidele tasuta kontserdi, kus laulis sümboolset pala – The Beatlesi „Hello, Goodbye'd“. 

Pärast 8. septembri kontserti sai Sobrali uueks koduks haigla. Kohalik ajakirjandus kirjutas, et ta püsib elus vaid masinate toel. Kardeti, et laulja sureb enne, kui talle sobiv süda leitakse. Sobrali elu rippus tõepoolest juuksekarva küljes. Oktoobris leidus tema jaoks doonorsüda, kuid arstid pidid langetama raske otsuse jätta operatsioon ära. Salvador oli liiga nõrk ning poleks pruukinud lõikust üle elada. „Leitud süda sobis hästi, kuid paraku polnud võimalik seda siirata,“ rääkis Portugali südamearstide liidu peaarst Luís Negrão ajalehele Correio da Manhã.

Sobrali arvukad fännid soovivad talle kiiret paranemist ja peavad pöialt, et nende lemmik saaks esineda 12. mail Lissaboni Altice Arenal peetavas Eurovisoni finaalis.