Marju Läniku plaadiesitlus restoranis Gloria 07.12, 2017Video: Robin Roots
Inimesed
11. detsember 2017, 08:43

Erich Krieger: Marju Länik on alati teisel kohal (24)

Neljapäeval, 7. detsembri õhtupoolikul toimus restoranis Gloria Marju Läniku kolmikplaadi "Eesti kullafond" pidulik esitlus, kus diiva tänas kõiki oma toredaid koostööpartnereid ja sõpru koos teel oldud aastate eest. 

Teiste seas oli Marjut õnnitlema saabunud ka trubaduur Erich Krieger, kel jagus lauljatarile vaid sooje sõnu.  

Erich: Marju on nagu minagi Eestimaal, alati teisel kohal. Meeslauljatest olen mina alati teisel kohal. Kas on Joala minust ees või Ivo Linna või Boris Lehtlaan või... Ja Marjuga on ka samamoodi juhtunud. Keegi parem või õigem või ilusama häälega või..., No seda viimast ei saa võib-olla päris nii öelda, sest Marjul on fantastiline tämber ikkagi. Marjul on vedanud, just selle erilise tämbri tõttu. Kui ta laulma hakkab, sa tunned ta ära. Ja kunagi või tegelikult eks siiamaani võrreldakse omavahel teda ja Anne Veskit. Aga olgem ausad, Marju lööb oma häälega Annet. Tal pole kahjuks olnud lihtsalt õiget produtsenti ja võib-olla ka mingi aja külg pole teda soosinud. Samas me teame, et Marju elas ju pikki aastaid koos Anne Veski venna Mati Vaarmanniga. Ka see võis mõjutada tema karjääri. 

Foto: Mikk Targo ja Rein Laaneorg (Robin Roots)

Aga sel ajal kui Marju elas koos ja tegi ka tööd koos helilooja Mikk Targoga, need on olnud parimad aastad Marju elus. Looming oli tol ajal tal kõige produktiivsem. Müstika, mida Marju tol eluperioodil tegi. 

Aga paneme Anne ja Marju kõrvuti. Annel pole ühtegi ilusat lugu. Ühtegi sellist lugu, mida mõtlikult kuulata. Näitels nagu Jaak Joalal oli "Naerata" või Marjul "Taas löövad kellad" või "Vaid üks mees". 

Et sa lihtsalt kuulaks ja naudiks. Kõik Anne laulud on jõulised ja röökivad. Aktiivsed ja tegijad lood. Aga Marju laulab ja sa jääd kuulatama. Anne ei oska sedaviisi laulda. Mul ei ole Anne kohta midagi halba öelda, aga olgem ausad, sellist hingelist lugu pole tal välja käia. Kui, siis ainult ehk "Roosiaia kuninganna", aga see on ka kõik. Anne on rohkem Venemaa kanalite jaoks. 

MARJU LÄNIK, OLAVI PIHLAMÄGI  Foto: Robin Roots

Kas linnalegend, et Anne ja Marju eriti omavahel läbi ei saa, vastab tõele?

Ma ei oskagi seda päris täpselt öelda, aga eks ikka on see konkurents nende vahel olemas. Nad sattusid ühte aega ja ühte positsiooni ning muusikas on see nii tähtis, kes on esimene. Ärge unustage, et muusikud on väga egotsentrilised inimesed ja kadedad üksteise peale. 

Kadedad? Ise kogu aeg naeratavad üksteisele...

Nalja teed või! Sina teed hiti ja mina nutan kodus, et varastasid minu loo ära. Jumal ütleb, et tuleb andestada, aga kunstis ei andestata. Aga Marju on super ja mina kilistan klaase täna tema terviseks!