"Hommikusöök staariga" - Anu Saagim, Hele-Mai Alamaa, Merle Liivak
Inimesed
11. detsember 2017, 08:49

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Merle Liivak ja Hele-Mai Alamaa kutsuvad sind sööma metsa puu otsa (27)

Armastatud fotograaf ja kokaraamatute autor Hele-Mai Alamaa ning ajakirjanik Merle Liivak andsid enne jõule välja metsikult isutava ja rammusalt mahuka kokaraamatu “Metsaköök”.

“Metsas toiduvalmistamine on mõnus kulgemine, imeline viis olla ja nautida. Rahulikult ning kirglikult, märgata loodust, ehedat toitu ja armsaid inimesi su ümber. Palju meeleolukam ja inspireerivam, kui järjekordne kohvik või restoran,” räägib elu jooksul ikka ja jälle oma metsaigatsusele järele andnud ja kõvasti ringi matkanud Hele-Mai Alamaa. “Oleme selle raamatu jaoks kokanud Eestimaa imekaunites paikades siin ja seal. Osmussaarel, Peipsi veerel, Soomaal jne. Seda igal aastaajal ja iga ilmaga - päikesepaistes ja sajus ja rajus. Seepärast teame, et kui metsaköögi põhinipid selged, on vaja end vaid diivanilt metsa ajada. Elu läheb kohe metsikult palju põnevamaks ja ilusamaks!”

Metsausku naised tulid seekord aga oma katelokkide, priimuste ja toidumärssidega hoopis Õhtulehe toimetusse, et tõestada, kuidas valmib maitsev ja lihtne roog põhimõtteliselt ükskõik kus. 

Hele-Mai: Mängime siiski täna nagu me oleksime metsas. 

Merle Liivak: Unustame ära lihtsad võileivad. Valmistame ikka sellise roa, et sinu kõht laulaks ja et metsas sööming oleks justkui poeetiline elamus. 

Hele-Mai: Kui sul on metsa minnes võileivad kaasas, siis sa lihtsalt lähed ja sööd, aga kui sul on kõik need erinevad koostisosad kaasas, siis sa lähed ja teed seda süüa. See on nagu rituaal. Aja maha võtmise hetk. Seda võib teha üksinda, kahekesi, koos seltskonnaga...

Nii, oletame, et me jõudsime nüüd metsa. Mis me esmalt tegema peame?

Helle-Mai: Meil on kaasas selline nn prügikott, kus sees on priimus. Sellesse kotikesse mahub põhimõtteliselt kõik. Priimusest toitudeni ja hiljem saab seda kotikest kasutada ka prügikotina. Aga kõige rohkem tahaksin ma näidata oma lemmikut, armsat priimust. Paljud võib-olla üldse ei teagi mis asi see selline on. (Vaata täpsemalt videost!) Ja selleks, et metsa mitte minna mitme suure poe kilekotiga, siis lubage mul esitleda karbikesi, kuhu on võimalik kõik vajalikud toiduained väga kompaktselt ära pakkida. (Vaata jällegi videost!)  Me võtame kaasa ainult need toiduained, mis lähevad konkreetselt selle toidu sisse, mida metsas valmistada sooovime. Ärge unustage väikestesse kotikestesse pakkida lisaks soola, pipart, köömneid, tšillit, rosmariini, küüslauku ja võid.

Mida me valmistama hakkame?

Merle: Arva ära? Milliseid toiduaineid sa meie pakikeses näed?

Anu: Siin on sibul, küüslauk, paprika, purustatud tomatitega konserv, sellerit, mune, võid, soola, pipart, tšillit, piprakaun...

Merle: Iga meie söögi tegemine algab pannile või viskamisega ja selles sibula praadimisega. See on justkui meie mantra, püha rituaal. Kui keegi juhtub metsas samal ajal meie lõkkekohast mööduma, kui sibul on just või sisse sulpsanud, siis kostub vaid sosinat: "Issand, kui hea lõhn!"    

Hele-Mai: Ja nendest komponentidest me valmistame täna Anu sulle hommikusöögiks aafrikapärase roa shakshuka, "Munad tomati kaisus". 

Mele: Mina sõin seda rooga esimest korda pool aastat tagasi ühes Eestimaa kohvikus. Ma ei saanudki esialgu aru, mis asi see täpselt on ja siis ma guugeldasin ning rääkisin sellest roast ka Hele-Maile ja...

Hele-Mai: ...ja juba järgmine päev läksime me metsa, et selle valmistamist katsetada. 

Merle: Lihtne ja mõnus roog. Piisab, et sul on kodus mõned munad, sibul ja tomatikonserv. 

Hele-Mai: Kui pole tomatikonservi, siis võib kasutada ka täiesti tavalisi tomateid. Ja kui tomatit pole, sobivad ka paprika, porgand ja seller, miks mitte isegi oad. 

Merle: Saabusin just Palestiinast, kus ma üle kuu aja elasin ja seal muuseas valmistatakse ka sellist rooga. 

Hele-Mai: Oluline on, et sibul oleks pannil korralikult klaasistunud ja ka tomateid tuleks piisavalt kaua tasasel tulel hautada, seda parem see roog tuleb. Sibula suhtes olen ma lausa maniakaalne, sest ma saan kohe aru, kui sibulat on liiga vähe või liiga palju pannil praetud. Ja kui see kõikse segu on piisavalt tulel podisenud, siis võiks tomatisegu sisse teha väikesed pesakesed, kuhu siis munad koksata. Kaas peale, pisut küpsemist, peale veel ohtralt rohelist, pisut soola ja pipart ning valmis ta ongi!

Vaata videost meeleolukat kokkamist koos Merle ja Hele-Maiga Õhtulehe toimetuse askeetlikus köögis!

Shakshuka kahele-neljale:

1 suurem sibul

1 paprika

pisut tšillihelbeid

näpuotsaga vürtsköömneid

1 tl paprikapulbrit

soola-pipart

1 purk purustatud tomateid

3-4 talumuna

soovi korral juustu, kitsejuust on suurepärane valik

praadimiseks võid või õli

Valmistamine:

Koori ja viiluta sibul. Saada pannile võisse klaasistuma, peatselt lisa ka hakitud paprika. Mõne aja pärast lükka sekka kõik maitseained ja siis purustatud tomatid. Nüüd lase kõigel rahus muliseda. Las tomatikaste pakseneb ja maitsed saavad vunki juurde. Lõpuks tee kastme sisse "pesakesed" ja löö munad sisse, lase hüübida. Pudista juustukest peale... ja sööma!

"Hommikusöök staariga" - Anu Saagim, Hele-Mai Alamaa, Merle Liivak Foto: Jörgen Norkroos

Pikem intervjuu Hele-Mai ja Merlega juba järgmisel nädalal Õhtulehe paberis ja veebis.