LIIGA HÄSTI INFORMEERITUD: Majandusminister Kadri Simsoni tegutsemine ja tema elukaaslase Teet Soormiga seotud ärid on väidetavalt liiga lähedalt seotud.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
7. detsember 2017, 21:04

Teet Soormiga seotud ettevõte muutus toetusekõlblikuks napilt enne tähtaega (66)

HKScani endiste juhtidega seotud farm alustas tõuaretusega väga õigel ajal. Riigilt ligi 117 000 euro suuruse toetuse saamiseks oli Teet Soormiga seotud seakasvatajal Linnamäe Peekonil tarvis oma loomad registreerida jõudluskontrollis. Seda tehti vahetult enne 1. detsembrit, kui fikseeriti toetust saavate sigade arv.

Eesti Tõusigade Aretusühistu endine nõukogu esimees Urmas Laht teatab ühistu vahendusel, et Linnamäe Peekon liitus jõudluskontrolliga mullu novembris. See oli just siis, kui koalitsiooniläbirääkimistel käis Siret Kotka-Repinski ning Soormi elukaaslase Kadri Simsoni osalusel tuline vaidlus põllumeestele makstavate toetuste üle.

„Igal aastal liitub jõudluskontrolliga uusi firmasid, midagi erakorralist siin ei ole,“ ütleb ASi Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontroll (EPJ) sigade jõudluskontrolli juht Külli Kersten. „Konkurents on karm ja ülevaade karjast peab olema.“

Kersten selgitab töö põhimõtet: „Meie valmistame ette programmi, kuhu farmer sisestab andmed loomade kohta, loomi kontrollib aretusühistu. Oleme koos aretusühistuga ühes süsteemis, meie andmete kaudu toimub loomade aretustöö.“

Toetuse maksmise mehhanism on järgmine. Kui seakari on registreeritud jõudluskontrollis, võtab aretusühistu farmide andmed ning esitab need veterinaar- ja toiduametile, kes käib juhuvaliku järgi kontrollimas, kas loomad on farmides olemas. Kinnitatud andmed liiguvad edasi põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile, mis maksab toetuse välja aretusühingule, viimane omakorda jagab selle seakasvatajate vahel.

Eesti Tõusigade Aretusühistu juhatuse esimees Raivo Laanemaa selgitas Äripäevale, et kahe miljoni euro jagamise aluseks oli põhikarja loomade arv eelmise aasta detsembri alguse seisuga. Kui mullu 1. detsembril oli EPJ registris 24 farmi ning põhikarja loomi kokku 9997, siis ühe põhikarja sea kohta tegi see summaks 200 eurot.

Laht lükkab aretusühistu vahendusel ümber neljapäevases Postimehes esitatud väite, et toetust maksti noorloomade arvu järgi. „Toetuse maksmisel ei mänginud mingit rolli, kas tegemist oli noore või vanema emisega, toetust maksti iga looma eest,“ teatab Laht. „Määrus ütleb vaid seda, et emis peab olema registris.“ Lahe kinnitusel poleks ei Linnamäe Peekon ega ükski teine seafarm endale nooremiste juurde toomisega midagi võitnud.

Linnamäe Peekonis on osalus firmal Tarva Konsultatsioonid, mis kuulub minister Simsoni elukaaslase Soormi isale Ain Soormile. Linnamäe Peekoni osanikuks on veel ka Mati Tuvi hõimlastele kuuluv firma Kalda Invest.

HKScani endised juhid Soorm ja Tuvi peeti paari nädala eest kinni, neid kahtlustatakse rahapesus, kahjulike tehingute tegemises ning ligi poolteise miljoni euro omastamises.