Soome 100 puhul toimus vastuvõtt Soome Suursaatkonnas.Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti Vabariigi 100. juubel
7. detsember 2017, 19:14

Lisatud ka Soomepoiste lühiusutlus!

SUUR GALERII | Soome suursaadik soomepoistele: peame kaitsma meie vabadust üheskoos (4)

Soome sajanda juubeli puhul jätkus sündmusi tõesti igale poole üle Eesti. Enne kui Toompea suursaatkonda kogunesid riigiisad ja soomesõbrad, leidis suursaadik aega ka Soome vabaduse eest verd valanud soomepoiste jaoks. Samuti osalesid üritusel Eesti kaitseväe ja kaitseliidu ülemad kindralid Riho Terras ning Meelis Kiili.

Nimelt leidis Kohtu tänaval aset traditsiooniline Soome aastapäeva lõuna Soome armees sõdinud meie veteranidele ja nende leskedele. Tema Ekstsellents, erakorraline ja täievoliline suursaadik Kirsti Narinen ütles Õhtulehele, et Soome 100 on lugu sellest, kuidas üks vaene rahvas on tõusnud heaoluühiskonnaks ja maailma tippude hulka.

„Selle aluseks ei ole olnud suured loodusvarandused, vaid koolitus ja võrdsed õigused, nõrgemate eest hoolitsemine ning demokraatlik järjepidevus. Need on asjad, mis pole kunagi iseenesestmõistetavad. Nende eest peame hoolitsema ka järgmised sada aastat. Eestiga on meil samad soovid ja eesmärgid. Me peame kaitsma meie vabadust ja demokraatiat koos, üheskoos, nagu on meie juubeliaasta motoks.“

Soome riik ja soomlased hindavad kõikide sõjaveteranide panust. „Soomepoiste panust hindame eriti selleks et nad oli sunnitud maksma sellest väga raske hinna, kuna „tänuks“ Nõukogude võim saatis kõik Siberisse. Soomepoiste read jäävad vähemaks väga kiiresti, õnneks veel on umbes 40 neid kes saavad pidutseda ka Soome riigi 100. aastapäeval,“ märkis ekstsellents.

Õhtuleht küsis ka mida tähendab tänapäeval nooremale põlvkonnale Soomes sõda? „Sõda on Soomes juba noorematel põlvkonnal kaugel, aga maailmas sugugi mitte. Samuti meie iseseisvuspäeva tähistamises sõja meenutamine on tähtsas rollis,“ vastas proua suursaadik. „Aga loomulikult noorte argpäevast läinud kaugemale. Selle tõttu oli tähtis et noorematele põlvkondadele on tehtud uus, kaasaegne versioon „Tundmatust sõduri“ filmist.“

Soome 100 puhul toimus vastuvõtt Soome suursaatkonnas. Foto: Tiina Kõrtsini

Soomepoiste juht: raskeim on kaasvendade ärasaatmine 

Lõunasöögil koos kaasvõitlejatega osalenud Soomepoiste Pärimusühigu juhataja Mati Blumfeldtilt küsisime, mida tema jaoks tähendab 6. detsember ja Soome Vabariigi aastapäev? „See on samasugune meie jaoks kui on 24. veebruaril. Oleme alati tähistanud pidulikult Soome aastapäeva, ja viimastel aastatel alati Soome saatkonnas,“ vastas ta.

„Kõige raskem on  kaotada oma liikmeid ja neid ära saata. Umbes 40 soomepoissi on meie hulgas alles,“ kurtis Blumfeldt, mis on praegu soomepoiste ühingul kõige raskemaks teemaks.

Mis puutub soome kultusromaani „Tundmatust sõdur“ filmi kolmandasse versiooni, siis seda said Kosmose kinos rahvusvahelisel esilinastusel vaatamas käia ainult kaks soomepoissi. Nendest Edgar Sinisalu ütles, et talle film meeldis. „See oli isegi parem kui vana Edvin Laine versioon (1955. aastal tehtud Edvin Laine samanimeline film sai tõeliseks kultusfilmiks – toim.).“