Eesti-Soome rinnamärk Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
5. detsember 2017, 15:40

SOOME 100: aastapäev algab laulusilla loomisega

Kolmapäeval, 6. detsembril tähistab Soome Vabariik oma sajandat juubelit, mille pidulik tähistamine algab kell 8.45 Soome suursaatkonnas Tallinnas.

Pidulikul ühislaulmisel esitatakse Aarne Saluveeri juhtimisel Soome hümni, laulmise otseülekanne jõuab teleekraanidele nii Soomes kui ka Eestis.

Ühislaulmisega õnne soovimine toimub Soome Vabariigi suursaatkonna õuel, kus kogunevad peaminister, valitsuse liikmed ja 100-liikmeline laulukoor. Koos valitsusega esitavad Kaitseväe orkestri saatel Soome rahvushümni „Maamme“ ERR tütarlaste- ja meeskoor.

„Naaberriikide sõprussideme sümboliseerimiseks jõuab ülekanne muusikalisest õnnitlusest telekanali Yle TV1 eetrisse Soomes ja ETV eetrisse Eestis,“ ütles Eesti Vabariik 100. aastapäeva suurprojektide juht Margus Kasterpalu.

Selleks, et Soome 100. aastapäeva tähistamine oleks nähtav üle Eesti, kuulutas valitsus 6. detsembri tänavu erakorraliselt lipupäevaks. Sinimustvalged lipud heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud.

„Lisaks riigi- ja omavalitsusasutustele on Eesti lippu oodatud heiskama ka kõik kodumajapidamised, ettevõtted ja organisatsioonid,“ ütles valitsuse kommunikatsioonibüroo sümboolikanõunik Gert Uiboaed. Lipud heisatakse hiljemalt päikesetõusul või kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul.

Soome 100. aastapäeva auks valgustatakse Soome lipuvärvidesse Stenbocki maja Tallinnas ja Vanemuise teatrihoone Tartus. Stenbocki maja ja Vanemuise teatrihoone püsivad sinivalges värvirüüs kuni 7. detsembri varahommikuni. Majade valgustamise aktsiooniga on liitunud erinevad riigid maailma eri paikades.

Pidupäeva lõpetab sinivalge ilutulestik, mis toimub kell 21.25 Vabaduse väljakul Tallinnas.