Foto: Instagram
Inimesed
28. november 2017, 19:28

Kuidas portreteerida Eestit: 100 inimest fotodel ja muusikas

Fotograaf Kaupo Kikkas, helilooja Erki Pärnoja, lavastaja Jaak Prints ja dramaturg Laur Kaunissaare toovad Eesti 100. juubelil välja ainukordse suurteose “Saja lugu”, mis koosneb fotoraamatust, lavastusest ja heliteosest. Teos toob publikuni ainukordse läbilõike Eesti ühiskonnast läbi Eesti inimeste just sel ajahetkel, mil riik juubelit tähistab.

“Saja Lugu” on Eestimaa inimeste koondportree, kus me saja inimese kaudu püüame mõnes mõttes kirjeldada kogu eesti rahvast,” selgitab fotograaf Kaupo Kikkas.

“Saja lugu” portreteerib sada Eesti inimest fotodel ja muusikas. Fotograaf Kaupo Kikkas jäädvustab saja inimese portreed ja olulised paigad ning loob sellest koos dramaturg Laur Kaunissaarega ainulaadse fotoraamatu. Helilooja Erki Pärnoja kirjutab heliteose, mille lavastab Jaak Prints ja kus laval on “Saja loo” peategelased – sada eestlast. Ainukordne kontsertlavastus jõuab publikuni ühel korral Jazzkaare festivali avasündmusena 20. aprillil.

“Saja lugu” projektis osalejad valiti algatusse nende endi sooviavalduste alusel. Laekunud 350st tahtjast tegi meeskond valiku selle põhjal, et oleksid esindatud võimalikud erinevad karakterid ja Eestimaa paigad. Nii sai saja sekka inimesi 2-aastasest kuni 102-aastaseni.

“Pildistamise protsess on juba pool aastat käinud ja oleme tänaseks käinud ligi 70 inimesel külas,” sõnab Kikkas. “Meie jaoks on tähtis külastada inimesi seal, kus nad on – Ruhnust Narvani, Vormilt Setuni. Me läheme ise inimeste koju, et aduda nende enda eripära ja elukeskkonda - Eesti inimesi ja Eestit tervikuna,” selgitab fotograaf.

Laur Kaunissaare roll on kirjutada üles kõigi nende inimeste lood. “Mõtlesime välja küsimused, mille abil saada ligi sellele, mida nad tegelikult mõtlevad ilmaelust, elust Eestis, enda elust,” selgitab Kaunissaare. “Eesmärk on püüda portreteerida Eestit läbi inimeste, kes siin elavad, aga nii, et me ei retušeeri, ei ilusta. See on vorm, kuidas tuleb esile see kõige puhtam ja tõeline ilu,” sõnab dramaturg.