Riigikogu istungitesaali sisevaade. Foto: Robin Roots
Eesti uudised
28. november 2017, 13:14

EKRE jagab laiali 300 000 eurot katuseraha (14)

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon valis välja projektid, mis saavad 2018. aasta riigieelarvest regionaalse arengu toetust ehk niinimetatud katuseraha. 

EKRE fraktsioon sai 2018. aasta riigieelarves teha ettepanekuid raha suunamiseks 300 000 euro ulatuses. Esimees Martin Helme ütles, et EKRE ei ole regionaalse toetuste ehk rahvapäraselt katuseraha suhtes kriitiline, sest opositsiooni jaoks on katuseraha ainus viis riigi raha suunata.

„Võimuliidu erakonnad suunavad riigieelarve kaudu miljardeid eurosid neile sümpaatsetesse valdkondadesse, opositsioonil seda võimalust ei ole. Võrreldes riigieelarve kogumahuga on meie erakonnale jagamiseks antavad summad pisku, aga sel aastal saime toetada ligi 60 projekti või objekti üle Eesti, mis meie saadikute arvates edendavad kohalikku elu,“ ütles Helme.

Kõige suurema summa - 20 000 eurot - annavad EKRE saadikud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tallinna Toompea Kaarli Koguduse koolihoone ehituseks. 17 000 eurot saab Eesti Sõjameeste Sakala Ühing Artur Sirgu ausamba pronksi valamise tarvis ja 10 000 eurot eraldavad EKRE saadikud Räpina vallavalitsusele Ruusa küla laululava renoveerimiseks.

8000 eurot saavad MTÜ Ruusmäe Noorteklubi Rogosi mõisapargi järveäärse puhketsooni korrastamiseks, EELK Valga Peetri-Luke Kogudus kiriku põhja ja lääne trepi ning kiriku lae remondi tarvis ning EELK Hargla Kogudus kiriku treppide ja välisuste taastamiseks ning kiriku aknaraamide restaureerimiseks.

Teised EKRE katuseraha eraldised on väiksemad, teiste hulgas saab SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu 5000 eurot.

Tema sõnul leiab meediast katuseraha kohta sageli eksitavat teavet. „See ei ole raha, mis laekuks erakonna või fraktsiooni liikmete arvele ja mis siis oma nii-öelda oma jopedele laiali jaotatakse. Katuseraha on riigieelarveline raha, mille kohta saadikud saavad teha kindla summa ulatuses ettepanekuid. Kõik need ettepanekud peab kinnitama riigikogu rahanduskomisjon ja seejärel suur saal,“ ütles Helme.

Tema sõnul kritiseerivad katuserahasid tavaliselt progressiivsed aktivistid ehk tänapäeva pioneerijuhid, kes ei suuda vaadata, kuidas rahva poolt valitud saadikud annavad raha mõne kooli muusikaklassi sisustamiseks, vetelpäästevarustuse ostmiseks või kiriku taastamiseks.

„See on nende arvates ju nii ebamoodne, 19. sajand. Pioneerijuhid tahaksid selle eest käia välismaal mööda globalistide konverentse, teha multikulti- ja homopropagandat. Teisisõnu, nad ei kritiseeri katuseraha mitte siirast soovist võidelda korruptsiooniga, vaid tahtest pidada ideoloogilist võitlust.“

Riigikogu nn katuseraha on riigieelarvest fraktsioonidele jagatav raha, millega saadikud saavad toetada oma valimisringkonnas just nende valijatele meelepäraseid objekte ja ettevõtmisi.